Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Teniski lakat

Teniski lakat

Teniski lakat
  • Objavljeno: Četvrtak, 20.08.2015.
  • Broj pregleda: 22.768
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Kosti

Definicija teniskog lakta

Teniski lakat je bolno stanje u području lakta koje nastaje zbog oštećenja tetiva mišića koji ispružaju šaku i prste. Ti mišići su smješteni na vanjskoj strani podlaktice i spojeni su tetivom na donji vanjski dio dio nadlaktične kosti koji se zove lateralni epikondil. Na tom hvatištu tetiva nastaju degenerativne i upalne promjene koje uzrokuju teniski lakat, a koji se medicinskom terminologijom naziva i lateralni epikondilitis. 

Uzroci takvih oštećenja tetive najčešće su kronični podražaji zbog učestalih i ponavljanih pokreta ruke vezanih uz određena zanimanja ili sport. Uzrok također može biti i jednokratna trauma, npr. kod nošenja vrlo teškog tereta. Tako se teniski lakat najčešće viđa kao profesionalna bolest u vodoinstalatera, ličioca, stolara, vrtlara, osoba koje rade na kompjutoru, daktilografa, nekih muzičara, npr. violinista, dakle u osoba s učestalom uporabom mišića podlaktice. 
Također se susreće u sportaša koji se služe reketom. Smatra se da oko 30% tenisača u određeno vrijeme svoje karijere razvije teniski lakat. Zahvaća podjednako muškarce i žene i u 75% slučajeva se javlja na dominantnoj ruci (desna kod dešnjaka).

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!