Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zubni apsces

Zubni apsces

Zubni apsces
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.08.2015.
  • Broj pregleda: 30.406
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Usna šupljina

Definicija zubnog apcesa

Gnoj nakupljen u ili oko korijena zuba poznat je kao zubni apces. Može biti izrazito bolan i uzrokovati klimanje zuba u njegovoj čašici.  

Apsces obično nastaje kao komplikacija zubnog karijesa, koji postupno uništava sloj cakline s vanjske strane zuba i unutarnji dentin, dopuštajući bakterijama da napadnu mekanu, središnju jezgru ili pulpu zuba. S vremenom se može stvoriti zubni apsces koji je strahovito bolan i može izazvati oticanje i osjetljivost zubnog mesa uz zahvaćeni zub (apsces desni). Apsces može nastati i kao posljedica određenih oblika bolesti desni (periodontitisa). Periodontitis obično uzrokuje nagomilan zubni plak (talog čestica hrane, sline i bakterija) u džepiću koji nastaje između zuba i zubnog mesa.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!