Uskrsna šunka u kruhu

Miris ukusne šunke jedan je od glavnih mirisa koji nas podsjećaju na Uskrs. Ove godine predlažemo da isprobate tradicionalnu uskrsnu šunku u kruhu.

Sastojci

  • 3 kg šunke
  • 1 kg brašna
  • kocka svježeg kvasca
  • žličica šećera
  • 2 žlice praška za pecivo
  • sol
  • par žlica suncokretovog ulja ili svinjske masti
  • 2 dl toplog mlijeka
  • litra mlake vode

Priprema šunke u kruhu

  1. U veći lonac stavite šunku, zalijte vodom kako bi šunka bila prekrivena, poklopite i stavite kuhati. Kad voda zaključa smanjite vatru i kuhajte sat vremena.
  2. Zatim isključite štednjak i pričekajte da se šunka ohladi.
  3. Kad se šunka ohladila izvadite ju iz vode i dobro obrišite. Najbolje bi bilo da šunku ostavite da se cijedi nekoliko sati ili preko noći.
  4. Kocku svježeg kvasca i žličicu šećera razmutite u mlakom mlijeku te pričekajte da se digne.
  5. Pomiješajte brašno i sol te dodajte pripremljeni kvasac i ulje.
  6. Umijesite tijesto dok ne postane kompaktno, a zatim razvaljajte na debljinu od oko 2 cm.
  7. Šunku omotajte u tijesto, ali pripazite da šunka nigdje ne ostane nepokrivena tijestom kako masnoća ne bi izlazila tijekom pečenja.
  8. Šunku pokrijte papirnatim ručnikom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 20 minuta da miruje.
  9. Stavite u lim za pečenje i pecite oko 2 sata na 200 stupnjeva. Tijesto svakih otprilike pola sata poškropite vodom kako ne bi presušilo.

Savjet: Količinu svih sastojaka prilagodite težini šunke!


POSJETI CENTARZDRAVLJA.HR
CentarZdravlja ne pruža medicinske savjete, dijagnoze ili tretmane, molimo pročitajte uvjete korištenja.
Partnerski portali