Pita od poriluka s mljevenim mesom
- Objavljeno: Utorak, 22.11.2022.
 
Sastojci
- 6 velikih komada poriluka
 - 100 g šunke, narezano na manje komade
 - 400 g miješanog mljevenog mesa (teletina i svinjetina)
 - maslinovo ulje
 - 1 dl suhog crnog vina
 - prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
 - 200 g prhkog tijesta (ovisno o veličini kalupa)
 - parmezan
 - sol
 - papar
 
Priprema
1. Uklonite zelene dijelove poriluka, a bijele očistite i dobro operite pod mlazom vode te zatim narežite na kolutiće.
2. U dubljoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja te dodajte šunku i mljeveno meso te pirjajte na srednjoj uz konstantno miješanje.
3. Kada meso poprimi lagano smeđu boju, ulijte vino te dodajte muškatni oraščić, sol i papar. Pirjajte dok vino ne ispari, izvadite iz tave i ostavite sa strane.
4. U tavu u kojoj se pirjalo meso stavite još malo maslinovog ulja ako je potrebno i poriluk. Dinstajte nekoliko minuta dok poriluk ne uvene.
5. U okrugli kalup za pečenje stavite razvaljano tijesto, tako da pokrije cijelo dno i stijenke kalupa. Meso ravnomjerno rasporedite po tijestu, zatim dodajte poriluk i pospite parmezanom.
6. Stavite pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite 40 minuta, odnosno dok vrh pite ne dobije zlatno smeđu boju.
Poriluk je bogat izvor željeza, mangana i folne kiseline te vitamina C i B. Poriluk pomaže u snižavaju krvnog tlaka i kolesterola, sudjeluju u detoksikaciji organizma i jačaju imunološki sustav.
Vezani sadržaj: