Špageti bolognese

Bolonjez umak je pravi klasik kojeg rado volimo imati u svom meniju.

Sastojci

  • 1 velika žlica maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno narezan
  • 2 režnja češnjaka, sitno narezana
  • 1 mrkva, narezana
  • 1 stabljika celera, narezana
  • 50 g slanine, sitno narezane
  • 350 g mljevene govedine ( meso je moguće i po vašem izboru i mogućnostima)
  • 400 g konzerviranih oguljenih pelata
  • 2 čajne žličice suhog origana
  • 125 ml crvenog vina
  • 2 velike žlice pasirane rajčice
  • sol
  • papar
  • 700 g špageta

Priprema

  1. Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri, a zatim dodajte luk i dinstajte ga na 3 minute.
  2. Dodajte češnjak, mrkvu, celer i slaninu te pirjajte na 3-4 minute sve dok ne dobiju blago smeđu boju.
  3. Dodajte govedinu i kuhajte na jakoj vatri kroz 3 minute dok meso ne dobije smeđu boju. Umiješajte i rajčice (blago ih razbijajući drvenom kuhačom), origano i vino te pustite sve da zakuha.
  4. Smanjite vatru i ostavite da se lagano pirja kroz najmanje 45 minuta.
  5. Dodajte i pasiranu rajčicu te začinite solju i paprom.
  6. Kuhajte špagete u blago slanoj kipućoj vodi 8-10 minuta dok ne budu al dente. Ocijedite temeljito.
  7. Prenesite špagete u veliku zdjelu za posluživanje, a zatim prelijte umak preko njih.
  8. Dobro promiješajte i poslužite vruće.

POSJETI CENTARZDRAVLJA.HR
CentarZdravlja ne pruža medicinske savjete, dijagnoze ili tretmane, molimo pročitajte uvjete korištenja.
Partnerski portali