Jednostavni domaći kruh

Postoji li išta bolje od mirisa svježe pečenog kruha?

Sastojci

  • 180 ml + 2 žlice tople vode 
  • 2 žlice suhog kvasca 
  • ½ žličice šećera 
  • ½ žličice soli 
  • 310 gr višenamjenskog brašna 
  • maslinovo ulje 
  • ½ žlice rastopljenog maslaca

Priprema domaćeg kruha

  1. U duboku zdjelu ulijte vodu, dodajte kvasac i pola žličice šećera . Dobro promiješajte i ostavite na toplom mjestu 10-ak minuta.
  2. Dodajte žlicu maslaca, sol i brašno. Miksajte nastavkom za tijesto na nižoj brzini dok ne dobijete mekano tijesto. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodavajte jednu po jednu žlicu brašna dok ne dobijete željenu konzistenciju. Nastavite miksati još 5 minuta, odnosno dok se tijesto ne počne odvajati od rubova zdjele.
  3. Prebacite tijesto u drugu zdjelu čije ste stijenke lagano nauljili, pokrijte čistom krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplom oko 45 minuta, odnosno dok se veličina tijesta udvostruči.
  4. Zatim nježno izvadite tijesto i stavite ga na pobrašnjenu površinu. Izvaljajte ga i zarolajte kako biste dobili oblik kruha. Stavite ga u kalup za pečenje i pokrijte plastičnom folijom te ostavite na toplom još sat vremena.
  5. Nakon što se tijesto ponovno diglo nemojte ga više dirati. Uklonite plastičnu foliju i stavite tijesto u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva. Pecite oko 30 minuta, odnosno dok korica poprimi zlatno-smeđu boju.
  6. Kada je kruh pečen, premažite ga rastopljenim maslacem i premjestite na rešetku da se ohladi.

Savjete uz koje će vam domaći kruh uvijek ispasti savršeno potražite ovdje.


POSJETI CENTARZDRAVLJA.HR
CentarZdravlja ne pruža medicinske savjete, dijagnoze ili tretmane, molimo pročitajte uvjete korištenja.
Partnerski portali