Vinaigrette od jagode

Jednostavan za pripremu i osvježavajuć, vinaigrette od jagoda idealan je kao preljev raznim ukusnim salatama.

Sastojci

  • 100 g svježih jagoda (ili zamrznutih, odmrznutih)

  • 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

  • 30 ml jabučnog octa (ili balsamika za intenzivniji okus)

  • 1 žlica meda (ili agavinog sirupa za vegansku opciju)

  • Ščepica soli

  • Prstohvat svježe mljevenog papra

  • Po želji: 1 režanj češnjaka, listič svježeg bosiljka ili malo limunovog soka.

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 30 g):

  • Energija: 70 kcal

  • Proteini: 0,2 g

  • Masti: 6 g (uglavnom zdrave masne kiseline iz maslinovog ulja)

  • Ugljikohidrati: 4 g

  • Vlakna: 0,5 g

  • Prirodni šećeri: 3 g (iz jagoda i meda)

Priprema

  1. Blendiranje: U blender stavite jagode, ocat, med, sol i papar. Blendirajte do glatke teksture.

  2. Emulgiranje: Uz uključen blender na najnižoj brzini, polako dodajte maslinovo ulje kroz otvor na poklopcu da se smjesa homogeno poveže4.

  3. Probajte i prilagodite: Dodajte češnjak ili bosiljak po želji, te po potrebi dodatno zasladite ili posolite.

Prijedlog za serviranje

Dodatni savjeti

Vezani sadržaj:


POSJETI CENTARZDRAVLJA.HR
CentarZdravlja ne pruža medicinske savjete, dijagnoze ili tretmane, molimo pročitajte uvjete korištenja.
Partnerski portali