Vinaigrette od jagode
- Objavljeno: Petak, 21.05.2021.
Sastojci
- 
	100 g svježih jagoda (ili zamrznutih, odmrznutih) 
- 
	60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja 
- 
	30 ml jabučnog octa (ili balsamika za intenzivniji okus) 
- 
	1 žlica meda (ili agavinog sirupa za vegansku opciju) 
- 
	Ščepica soli 
- 
	Prstohvat svježe mljevenog papra 
- 
	Po želji: 1 režanj češnjaka, listič svježeg bosiljka ili malo limunovog soka. 
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 30 g):
- 
	Energija: 70 kcal 
- 
	Proteini: 0,2 g 
- 
	Masti: 6 g (uglavnom zdrave masne kiseline iz maslinovog ulja) 
- 
	Ugljikohidrati: 4 g 
- 
	Vlakna: 0,5 g 
- 
	Prirodni šećeri: 3 g (iz jagoda i meda) 
Priprema
- 
	Blendiranje: U blender stavite jagode, ocat, med, sol i papar. Blendirajte do glatke teksture. 
- 
	Emulgiranje: Uz uključen blender na najnižoj brzini, polako dodajte maslinovo ulje kroz otvor na poklopcu da se smjesa homogeno poveže4. 
- 
	Probajte i prilagodite: Dodajte češnjak ili bosiljak po želji, te po potrebi dodatno zasladite ili posolite. 
Prijedlog za serviranje
- 
	Salate: Kombinirajte s mixom zelenih salata, kozjim sirom i orasima. 
- 
	Prilozi: Polijte preko griliranog piletine, lososa ili kremastog sirnog štruka. 
- 
	Galette: Koristite kao preljev za voćne galette s jagodama za slatko-slani kontrast. 
Dodatni savjeti
- 
	Konzistencija: Ako je preljev pregust, razrijedite ga s 1–2 žlice vode. 
- 
	Čuvanje: U hermetičku posudu u hladnjaku čuvajte do 5 dana. Prije korištenja protresite. 
- 
	Inovacije: Dodajte malo korijandera ili menthe za osvježavajući twist. 
Vezani sadržaj: