Vinaigrette od jagode
- Objavljeno: Petak, 21.05.2021.
Sastojci
-
100 g svježih jagoda (ili zamrznutih, odmrznutih)
-
60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
-
30 ml jabučnog octa (ili balsamika za intenzivniji okus)
-
1 žlica meda (ili agavinog sirupa za vegansku opciju)
-
Ščepica soli
-
Prstohvat svježe mljevenog papra
-
Po želji: 1 režanj češnjaka, listič svježeg bosiljka ili malo limunovog soka.
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 30 g):
-
Energija: 70 kcal
-
Proteini: 0,2 g
-
Masti: 6 g (uglavnom zdrave masne kiseline iz maslinovog ulja)
-
Ugljikohidrati: 4 g
-
Vlakna: 0,5 g
-
Prirodni šećeri: 3 g (iz jagoda i meda)
Priprema
-
Blendiranje: U blender stavite jagode, ocat, med, sol i papar. Blendirajte do glatke teksture.
-
Emulgiranje: Uz uključen blender na najnižoj brzini, polako dodajte maslinovo ulje kroz otvor na poklopcu da se smjesa homogeno poveže4.
-
Probajte i prilagodite: Dodajte češnjak ili bosiljak po želji, te po potrebi dodatno zasladite ili posolite.
Prijedlog za serviranje
-
Salate: Kombinirajte s mixom zelenih salata, kozjim sirom i orasima.
-
Prilozi: Polijte preko griliranog piletine, lososa ili kremastog sirnog štruka.
-
Galette: Koristite kao preljev za voćne galette s jagodama za slatko-slani kontrast.
Dodatni savjeti
-
Konzistencija: Ako je preljev pregust, razrijedite ga s 1–2 žlice vode.
-
Čuvanje: U hermetičku posudu u hladnjaku čuvajte do 5 dana. Prije korištenja protresite.
-
Inovacije: Dodajte malo korijandera ili menthe za osvježavajući twist.
Vezani sadržaj: