Tijesto za pizzu od batata (bez glutena)

Ovo tijesto za pizzu je jednostavno za pripremu, ukusno i zdravo, ne sadrži gluten, a mogu ga jesti i vegani.

Sastojci

  • 2-3 srednja batata 
  • 200 g brašna od sirka 
  • 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki 
  • 2 protisnuta režnja češnjaka 
  • 1 žlica jabučnog octa 
  • 1 žlica suhog kvasca 
  • 1 žlica maslinovog ulja 
  • 1 žličica origana 
  • 1 žličica bosiljka 
  • ½ žličice soli 
  • ½ žličice praška za pecivo 
  • 1 dl vode (po potrebi) 

Priprema

  1. Batat ogulite i narežite na kockice te kuhajte na pari 15-ak minuta, odnosno dok ne omekša.
  2. Kada je batat kuhan prebacite ga u dublju zdjelu i izgnječite u pire. Dodajte jabučni ocat, maslinovo ulje i češnjak te dobro promiješajte.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke (brašno od sirka, lanene sjemenke, kvasac, origano, bosiljak, sol i prašak za pecivo).
  4. Suhe sastojke dodajte batatu i sve promiješajte da se sastojci sjedine. Ako je smjesa previše rijetka, postepeno dodajte vodu.
  5. Pećnicu zagrijte na 200°C. Na lim stavite masni papir i ravnomjerno rasporedite tijesto. Ovisno o veličini lima koji koristite i željenoj debljini tijesta, možda će vam biti potrebna 2 lima.
  6. Tijesto pecite 20-25 minuta, odnosno dok ne dobije laganu smeđu boju na rubovima. Duljina pečenja ovisi o jačini pećnice, stoga ako je potrebno produljite vrijeme pečenja za još 5 minuta.
  7. Kada je tijesto pečeno izvadite ga iz pećnice, dodajte nadjev po želji i pecite 8 do 10 minuta na temperaturi od 220°C.

POSJETI CENTARZDRAVLJA.HR
CentarZdravlja ne pruža medicinske savjete, dijagnoze ili tretmane, molimo pročitajte uvjete korištenja.
Partnerski portali