Brze i jednostavne fritule

Teško je zamisliti prosinac bez fritula, a uz ovaj jednostavan recept brzo ćete ih napraviti i kod kuće.

Sastojci

  • 350 g brašna
  • 2 jaja
  • 200 ml tekućeg jogurta
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 1 jušna žlica rakije/ruma
  • kokosovo ulje 

Priprema fritula

  1. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo.
  2. U drugoj posudi izmutite jaja sa šećerom, dodajte prstohvat soli, vanilin šećer, rum ili rakiju te jogurt.
  3. Miješajte dok ne dobijete glatku i ujednačenu smjesu.
  4. U loncu zagrijte ulje (minimalno 2 cm ulja).
  5. Smjesu grabite žlicom i stavljajte u vruće ulje.
  6. Fritule su gotove kada poprime zlatnu boju s obje strane.
  7. Servirajte uz otopljenu čokoladu i sa šećerom u prahu.

Fritule su poznate kao poslastica koja se priprema u Istri, Dalmaciji i Kvarnerskom primorju. Postale su toliko popularne da su neizostavni dio svake adventske ponude, priprema im je jednostavna, a okus sočan. Postojne brojne teorije o zemlji porijekla fritula, no zapravo niti jedna nije potvrđena. Vjeruje se kako je Venecija domovina fritula koje su bile ujedno i nacionalna slastica Mletačke države. U to doba su se pripremale za vrijeme karnevala, a pekle su se u takozvanim fritolerama, malim drvenim kućicama koje su bile postavljene na ulicama i trgovima Serenissime. Kako je velik dio naše obale spadao pod mletačku vlast, ne iznenađuje činjenica da su se fritule radile i kod nas. U Istri i Primorju je običaj pripremati ih u danima posta i Badnjaka.

Pripremate li ih i vi u prosincu?


POSJETI CENTARZDRAVLJA.HR
CentarZdravlja ne pruža medicinske savjete, dijagnoze ili tretmane, molimo pročitajte uvjete korištenja.
Partnerski portali