Galette s jagodama
- Objavljeno: Četvrtak, 03.06.2021.
Sastojci
- 170 g brašna
- prstohvat soli
- 110 g hladnog maslaca
- 4 žlice hladne vode
- 700 g jagoda
- 70 g šećera
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 1 žlica balzamičkog octa
- 1 jaje
Priprema
-
U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu.
-
Dodajte jaje i hladnu vodu (po potrebi i kiselo vrhnje) te brzo zamijesite tijesto, pazeći da ne mijesite predugo. Oblikujte tijesto u disk, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.
-
Jagode operite, narežite na četvrtine, posipajte šećerom i vanilin šećerom, ostavite da odstoje 20-30 minuta, zatim ocijedite višak tekućine i pospite gustinom ili grizom.
-
Zagrijte pećnicu na 180°C. Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 3 mm u oblik kruga. Na sredinu tijesta rasporedite jagode ostavljajući 4-5 cm praznog ruba.
-
Preklopite rubove tijesta preko jagoda tako da ostavite sredinu otvorenu. Rubove premažite razmućenim jajetom i pospite smeđim šećerom i bademovim listićima ako želite.
-
Pecite galette 25-30 minuta dok tijesto ne postane zlatno-smeđe i hrskavo.
Prijedlog za serviranje
Galette poslužite mlaku, uz kuglicu vanilin sladoleda ili malo tučenog vrhnja. Odlična je i hladna, kao osvježavajući desert za tople dane.
Dodatni savjeti
-
Pazite da tijesto ne bude previše tanko kako bi ostalo hrskavo, ali ni predebelo da ne bi bilo žilavo.
-
Korištenje gustina ili griza u nadjevu spriječit će curenje soka tijekom pečenja.
-
Možete eksperimentirati s drugim voćem poput borovnica, breskvi ili malina.
-
Hladno tijesto i hladna voda ključni su za dobru teksturu tijesta.
Vezani sadržaj: