Galette s jagodama

Galetta je francusko jelo koje se priprema kao otvorena pita bez kalupa. Galette možete pripremiti s raznim nadjevima, a mi smo se danas odlučili na slatku verziju s jagodama.

Sastojci

  • 170 g brašna
  • prstohvat soli
  • 110 g hladnog maslaca
  • 4 žlice hladne vode
  • 700 g jagoda
  • 70 g šećera
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 1 žlica balzamičkog octa
  • 1 jaje

Priprema

  1. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu.

  2. Dodajte jaje i hladnu vodu (po potrebi i kiselo vrhnje) te brzo zamijesite tijesto, pazeći da ne mijesite predugo. Oblikujte tijesto u disk, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta.

  3. Jagode operite, narežite na četvrtine, posipajte šećerom i vanilin šećerom, ostavite da odstoje 20-30 minuta, zatim ocijedite višak tekućine i pospite gustinom ili grizom.

  4. Zagrijte pećnicu na 180°C. Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 3 mm u oblik kruga. Na sredinu tijesta rasporedite jagode ostavljajući 4-5 cm praznog ruba.

  5. Preklopite rubove tijesta preko jagoda tako da ostavite sredinu otvorenu. Rubove premažite razmućenim jajetom i pospite smeđim šećerom i bademovim listićima ako želite.

  6. Pecite galette 25-30 minuta dok tijesto ne postane zlatno-smeđe i hrskavo.

Prijedlog za serviranje

Galette poslužite mlaku, uz kuglicu vanilin sladoleda ili malo tučenog vrhnja. Odlična je i hladna, kao osvježavajući desert za tople dane.

Dodatni savjeti

Vezani sadržaj:


POSJETI CENTARZDRAVLJA.HR
CentarZdravlja ne pruža medicinske savjete, dijagnoze ili tretmane, molimo pročitajte uvjete korištenja.
Partnerski portali