Erizipeloid

Erizipeloid

Erizipeloid
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Erizipeloid je akutna zarazna bolest kože uzrokovana bakterijama. Češće se javlja kao bolest vezana uz profesiju. Zahvaća domaće životinje, najčešće svinje, ali i konje, ovce pa i neke morske ribe. Na ljude prelazi prilikom intenzivnijeg kontakta sa zaraženim mesom. To su najčešće mesari, ribari, ali i domaćice.
Kategorija: Koža

Što je erizipeloid?

Prvo treba naglasiti da erizipeloid nije isto što i erizipel. Što je onda erizipeloid? Erizipeloid je akutna zarazna bolest kože uzrokovana bakterijama. Češće se javlja kao bolest vezana uz profesiju. Zahvaća domaće životinje, najčešće svinje, ali i konje, ovce pa i neke morske ribe. Na ljude prelazi prilikom intenzivnijeg kontakta sa zaraženim mesom. To su najčešće mesari, ribari, ali i domaćice.

Mikrobiološki uzročnik

Uzročnik ove bolesti je bakterija pod nazivom Erysipelothrix rusiopathiae.

Kako se bolest prezentira?

Prvo što zaražena osoba osjeća jest lokalizirana utrnulost, žarenje i svrbež. Nakon toga na istom mjestu javlja se eritem (crveno izmijenjena koža), koji se širi od svog središta na zdravu kožu. Promjena postupno prelazi od crvene boje prema lividnoj (ljubičastoj). Promjena prolazi spontano za oko 15-tak dana. Bolest najčešće zahvaća područje šake i prstiju, koji najčešće dolaze u dodir sa zaraženim mesom životinja.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!