Katatonična shizofrenija

Katatonična shizofrenija

Katatonična shizofrenija
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Katatonična shizofrenija je jedna od nekoliko tipova shizofrenije, kronično duševna bolest u kojoj se stvarnost nenormalno tumači (psihoza). Katatonična shizofrenija obuhvaća krajnosti ponašanja.
Kategorija: Mentalno zdravlje

Definicija katatonične shizofrenije

Katatonična shizofrenija je jedna od nekoliko tipova shizofrenije, kronično duševna bolest u kojoj se stvarnost nenormalno tumači (psihoza). Katatonična shizofrenija obuhvaća krajnosti ponašanja. Kod jednog ekstrema katatonične shizofrenije ne možete govoriti, pomicati se ili odgovarati. Kod druge, imate hiperaktivne pokrete, a možete i nehotice oponašati zvukove ili pokrete drugih.

Katatonična shizofrenija je danas rijetkost zbog poboljšanog liječenja shizofrenije. U stvari, biti u stanju katatonije je vjerojatnije da se dogodi u kombinaciji s nekom drugom mentalnom bolesti. Uz učinkovit tretman, možete upravljati simptomima katatonične shizofrenije i poraditi ka vođenju sretnijeg i zdravijeg života.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!