Kako vaša beba raste - trudnoća po tjednima (od 21. do 27. tjedna)

Kako vaša beba raste - trudnoća po tjednima (od 21. do 27. tjedna)

Kako vaša beba raste - trudnoća po tjednima (od 21. do 27. tjedna)
  • Objavljeno: Srijeda, 04.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako vaša beba raste – 21. tjedan

Trudnoća sama po sebi ne predstavlja zapreku za uživanje u fizičkom odnosu. Treba naravno imati na umu da se tijekom trudnoće dinamika odnosa među partnerima mijenja. Ponekad dolazi i do potpunog prestanka seksualnog kontakta što često vodi u smetnje u odnosu među partnerima u širem smislu. Takva situacija često je rezultat brige o plodu, sa ženske ili muške strane, koja nema potporu u medicinskom stanju.

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste – 22. tjedan

Vaša beba je narasla do veličine buče i teška je gotovo 450 g. Dugačka je oko 28 cm. Beba počinje izgledati kao minijaturno novorođenče. Usne, kapci i obrve postaju izraženiji, a maleni zubni pupoljci razvijaju se ispod desni. Oči su formirane, ali šarenice i dalje imaju nedostatak pigmenta.

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste – 23. tjedan

Možete primijetiti da vaši gležnjevi i stopala počinju naoticati narednih tjedana ili mjeseci, osobito na kraju dana ili tijekom ljetnih vrućina. Troma cirkulacija u nogama, zajedno s promjenama u krvi mogu pridonijeti zadržavanju vode. Vaše tijelo će se riješiti dodatne tekućine nakon poroda, zbog čega ćete često odlaziti na wc i znojiti se nekoliko dana nakon poroda. U međuvremenu, legnite na lijevu stranu ili podignite noge kad možete, ispružite noge kada sjedite. Izbjegavajte sjediti ili stajati na jednom mjestu duže vrijeme.

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste – 24. tjedan

Ako imate znakove prijevremenog poroda ili mislite da vam curi plodna voda, pozovite liječnika i idite u bolnicu. Liječnik će pratiti kontrakcije, bebino srce, te testirati urin na infekcije. Liječnik će uzeti bris cerviksa i vagine i poslati jedan uzorak u laboratorij za testiranje na infekcije, a drugi za fetalni fibronektin (fFN). Ovaj test analizira cervikalnu i vaginalnu tekućinu za prisutnost proteina koji pomaže vezati amnionsku vreću sa sluznicom maternice. Između 24. tjedna i 34. tjedna, povišena razina fFN znači da to "ljepilo" raspada pruje vremena. Negativan rezultat znači da je malo vjerojatno da ćete roditi u narednih tjedan ili dva.

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste – 25. tjedan

Vaša beba teži oko 680 g i dugačka je oko 35 cm. Naborana kože će se početi zaglađivati i beba će početi izgledati sve više i više kao novorođenče. Također joj raste sve više kose.

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste – 26. tjedan

Mreža živaca u bebinim ušima je bolje razvijena i više osjetljiva nego prije. Beba sada može čuti i vaš glas kada razgovarate s drugima. Udiše i izdiše male količine plodne vode, što je ključno za razvoj pluća. Ti takozvani pokreti disanja su također dobra vježba kada će pri porođaju udahnuti zrak.

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste – 27. tjedan

Ovaj tjedan, beba je velika kao cvjetača i teška gotovo 907 g. Dugačka je oko 37 cm. Spava i budi se u redovitim intervalima, otvara i zatvaran oči, a možda čak i sisa prste. Bebin mozak je sada vrlo aktivan. Pluća još nisu potpuno razvijena, ali bi bila sposobna funkcionirati uz puno medicinske pomoći da se beba rodi sada.

Više pročitajte ovdje.

Vitashop