Kako vaša beba raste - trudnoća po tjednima (od 28. do 37. tjedna)

Kako vaša beba raste - trudnoća po tjednima (od 28. do 37. tjedna)

Kako vaša beba raste - trudnoća po tjednima (od 28. do 37. tjedna)
  • Objavljeno: Petak, 27.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako vaša beba raste – 28. tjedan

Do ovog tjedna, vaša beba ima jednaku težinu kao kineski kupus, oko 1 kg. Dugačka je gotovo 38 cm. Može treptati očima na kojima su trepavice. S razvojem vida, može vidjeti svjetlo koje je upereno u maternicu. Također se razvija milijarda neurona u mozgu i više masti u tijelu kako bi se pripremila za život u vanjskom svijetu.

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste – 29. tjedan

Vaša beba je velika kao muškatna bundeva i teži oko 1.13 kg. Narasla je preko 38 cm. Mišići i pluća sazrijevaju, a glava raste kako bi napravila mjesta za mozak u razvoju. Kako bi zadovoljili sve svoje prehrambene potrebe, trebat će vam dosta proteina, vitamina C, folne kiseline i željeza. U ovom tromjesečju, oko 250 mg kalcija je potrebno za bebin kostur svaki dan.

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste – 30. tjedan

Volumen plodne vode će se manjiti kako ona raste i zauzima više mjesta u maternici. Njen vid se nastavlja razvijati, iako će nakon rođenja držati oči zatvorene dobar dio dana. Kada ih otvori, reagirat će na promjene svjetla i imat će 20/400 vid - što znači da može razaznati objekata nekoliko centimetara od lica. (Vid normalne odrasle osobe je 20/20.)

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste – 31. tjedan

Vaša beba sada je teška kao čak četiri naranče. Narasla je na oko 42 cm. Može okrenuti glavu sa strane na stranu, ruke, noge i tijelo se počinju debljati prema potrebi, mast se nakuplja ispod kože. Vjerojatno se kreće puno, tako da možete imati poteškoće sa spavanjem. Ovo kretanje je znak da je beba aktivna i zdrava.

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste – 32. tjedan

Dobivate oko pola kilograma tjedno, a otprilike polovica ide djetetu. U stvari, dijete će dobiti trećinu do polovice porođajne težine tijekom sljedećih 7 tjedana.

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste – 33. tjedan

Vaša beba je velika poput ananasa i teška nešto više od 1,8 kg. Dugačka je preko 43 cm. Brzo gubi taj naborani izgled i kostur otvrdnjava. Kosti u lubanji nisu spojene, što im omogućuje da se lagano preklapaju, kako bi lakše prošla kroz porođajni kanal.

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste – 34. tjedan

Vaša beba je velika kao prosječna dinja i teška oko 2.15 kg. Dugačka je skoro 46 cm. Njezin sloj tjelesne masnoće koji će joj pomoći regulirati tjelesnu temperaturu nakon rođena se popunjava. Koža je glađa nego ikad. Središnji živčani sustav sazrijeva kao i njena pluća.

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste – 35. tjedan

Vaša beba je sada teška 2.4 kg, nema mnogo prostora za manevar u vašem trbuhu. Dužine je preko od 46 cm. Bubrezi su sada u potpunosti razvijeni, a jetra može obraditi neke otpadne proizvode. Većina osnovnog fizičkog razvoja je sada potpuna. Sljedećih nekoliko tjedana beba će dobivati na težini.

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste – 36. tjedan

Vaša beba i dalje dobiva na kilaži. Beba je teška gotovo 2.7 kg i dugačka preko 47 cm. Na kraju ovog tjedna, beba će biti spremna za porođaj, ako se on dogodi ovaj tjedan. Beba ima praktički 100% šanse da preživi. Najvjerojatnije je okrenuta glavom prema dolje. Ali ako nije, liječnik može pokušati privoljeti bebu u pravilan položaj pokretima po trbuhu.

Više pročitajte ovdje.

Kako vaša beba raste – 37. tjedan

Vaša beba se sada smatra spremnom za porođaj, iako je on još tri tjedna daleko. Ako rodite sada, pluća će vjerojatno biti dovoljno zrela da se u potpunosti prilagode životu izvan utrobe.

Više pročitajte ovdje.

Vitashop