Pozdravi jesen na ZeGeVege festivalu u petak i subotu

Pozdravi jesen na ZeGeVege festivalu u petak i subotu

Pozdravi jesen na ZeGeVege festivalu u petak i subotu
  • Objavljeno: Subota, 24.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: promo

Kategorija: Zanimljivosti

14. ZeGeVege festival održivog življenja održava se 23. i 24. rujna do 21 sat i sutra 24. rujna 2022. od 8 do 20 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. Organizatori ove velike manifestacije koja već godinama okuplja desetke tisuća posjetitelja, neprofitna udruga Prijatelji životinja, ponovno ugošćuju brojne restorane, izlagače biljne hrane i kozmetike koja nije testirana na životinjama, udruge za zaštitu životinja i okoliša, uz svima zanimljiv i sveobuhvatan cjelodnevni program obogaćen i degustacijama i promocijama.

Budući da ZeGeVege festival zbog svoje poučne note o važnosti održivog življenja ima veliki značaj za Republiku Hrvatsku i Grad Zagreb, u petak su ga posjetili: posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju Velibor Mačkić kao izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek kao izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Ana Profeta kao izaslanica gradonačelnika Tomislava Tomaševića, državna tajnica u Ministarstvu turizma Sandra Herman i drugi uzvanici.

Uz domaća jela, burgere od proteina graška, biljne sireve i razna biljna mlijeka, na ZeGeVege festivalu mogu se probati: jelo od indijanske banane, fermentirana ciabatta s veganskom šunkom, razni specijaliteti azijske i indijske kuhinje, fina topla variva, kao i ćevapčići od ječma u lepinji s lukom, falafel i tjestenina s umakom bolonjeze od soje. Pozornost privlače i slatki džem od luka, veganski med, sirovi kolači, namaz od lješnjaka i čokoladni namaz od batata. Neki izlagači imaju jestive čak i žlice i slamčice! Cjelokupna ponuda ZeGeVegea isključivo je biljnoga podrijetla i ima edukativni karakter.

Jedno je sigurno: sa ZeGeVege festivala nitko ne odlazi praznih platnenih vrećica, kao ni praznog želuca, ali ni bez novih saznanja o prednostima veganskog načina života, koji vrednuje održivost i suosjećanje prema svim bićima s kojima dijelimo planet. Kako razumno koristiti naše ograničene prirodne resurse i smanjiti ekološki otisak svi mogu čuti od dugogodišnjih aktivista, kuhara, nutricionista, sportaša i drugih koji se izmjenjuju na pozornici, a dijeli se i ZeGeVege brošura s receptima i korisnim savjetima.

S informativnih panoa može se saznati zašto je nužno proizvodnju hrane prebaciti na zdraviji, održiviji i pravedniji sustav, a najmlađe očekuju igra i kreativne radionice u Dječjem kutku. Na ZeGeVege festivalu, gdje se sav otpad razvrstava u postavljenom reciklažnom dvorištu, predstavljen je i novi model prikupljanja komunalnog otpada u gradu Zagrebu.

Za one rijetke koji još misle da vegani jedu samo priloge i travu, postavljena je golema instalacija „Vege izlog” na kojoj su „poslužene” popularne biljne zamjene za meso, jaja, mlijeko i ostale životinjske nusproizvode dostupne u trgovinama diljem Hrvatske. Tako svi zainteresirani mogu vidjeti na licu mjesta čime se opskrbiti prilikom sljedeće kupovine, ako ih cjelokupna atmosfera i sve što nauče na ZeGeVegeu ponuka na pozitivne životne promjene.

Prijatelji životinja još jednom pozivaju sve na dvodnevnu proslavu suosjećanja i veganstva: „Svi su dobrodošli jer svaki korak prema održivosti je važan. Degustirajte hranu, popričajte s izlagačima, poslušajte edukativni program i osjetite pozitivnu atmosferu hrvatske Veganmanije. Vidimo se!” Program s popisom svih izlagača, izvođača i govornika, s rasporedom njihovih nastupa, dostupan je na www.zegevege.com.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti