Evo kako prepoznati pravo maslinovo ulje

Evo kako prepoznati pravo maslinovo ulje

Evo kako prepoznati pravo maslinovo ulje
  • Objavljeno: Subota, 24.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Svi znaju da je maslinovo ulje jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, ali malo tko zna kako razlikovati prirodno maslinovo ulje od mješavine različitih ulja u koje je dodana zelena boja.

Kad je u pitanju maslinovo ulje, treba obratiti pozornost na miris, vrstu pakiranja i, ono najvažnije, okus. Iznenađujuće, boja ili odraz kojeg ekstra djevičansko ulje ima u odnosu na svjetlost, ne igra nikakvu ulogu jer će i mješavina suncokretovog ili sojinog ulja s maslinovim uljem poprimiti zelenu boju, a promijeniti miris i okus.

Oslonite se na svoja osjetila i isprobajte maslinovo ulje prije nego kupite litru lažne mješavine. Miris maslinovog ulja može vas podsjećati na travu, voće ili razne biljke, a najvažnije osjetilo za prepoznavanje pravog maslinovog ulja je ipak – okus. Zbog specifičnog, intenzivnog okusa, maslinovo ulje je nadaleko prepoznatljivo i teško da se nekoga možete prevariti miješajući ga.

Otkrijte zdravstvene prednosti maslinovog ulja!

Postoji i jednostavna metoda za provjeru mirisa i okusa. Ulijte maslinovo ulje u staklenu čašu za žestoko piće. Jednom rukom zatvorite ulje, a u drugoj ruci držite čašicu, kako bi se ulje ugrijalo. Držite barem jednu minutu, zatim maknite ruku i pomirišite. Ako osjetite miris voća ili orašastih plodova, primjerice rajčica i badema, ili intenzivan miris poput rikule, znači da se radi o kvalitetnom i čistom ulju. S druge strane, ako primijetite miris koji podsjeća na vosak, vino (odnosno ocat) ili neutralan miris, znači da se radi o mješavini ulja, odnosno da to nije prirodno maslinovo ulje.

Nakon toga popijte malo ulja, zadržite ga kratko u ustima pa progutajte. Ako ima intenzivan okus, poput biljke, to znači da je ulje čisto. Isto tako, ako se prilikom gutanja zakašljete, to je odličan dokaz da se radi o kvalitetnom ekstra djevičanskom maslinovom ulju jer gorkasto ulje nadražuje grlo.

U ovim situacijama obavezno izbjegavajte maslinovo ulje!

Danas se u svijetu prodaje oko 70% lažnog i izmiješanog maslinovog ulja pa kupujte ulje od provjerenih proizvođača ili prilikom kupovine domaćih proizvoda zatražite kušanje. Pravo maslinovo ulje uvijek držite u tamnim staklenim bocama na tamnom i hladnom mjestu.

Nove smjernice za prehranu zdravu za srce: 2 od 3 smrti vezane za bolesti srca moglo se spriječiti boljom prehranom

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti