Grah je najbolja zamjena za crveno meso

Grah je najbolja zamjena za crveno meso

Grah je najbolja zamjena za crveno meso
  • Objavljeno: Nedjelja, 25.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Food Science, ističu da je grah najbolja zamjena za crveno meso jer je odličan izvor proteina i potiče brže stvaranje osjećaja sitosti.

U istraživanju je sudjelovalo 28 osoba. Sudionike su podijelili u dvije skupine. Jedna skupina je za ručak jela crveno meso, a druga grah. Ručak od crvenog mesa je sadržavao 26 grama proteina i 3 grama vlakana, dok je ručak od graha sadržavo 17 grama proteina i 12 grama vlakana. Oba ručka su sadržavala jednak udio kalorija i masti.

Sudionici su 3 sata nakon ručka ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o osjećaju sitosti. Obje skupine su imale jednak osjećaj sitosti, iz čega se može zaključiti da je grah jednako zasitan kao i crveno meso, a tijelu također osigurava zadovoljavajuću količinu proteina.

Proteini su važni za održavanje zdravlja kostiju i mišića. Oni sudjeluju u jačanju imunološkog sustava i pomažu u prevenciji kroničnog umora. Prestankom konzumiranja crvenog mesa nećete tijelu naškoditi ni na koji način ako ćete povećati unos graha.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da 3 porcije graha tjedno mogu pomoći u prevenciji kroničnih bolesti, kao što su pretilost, različite vrste raka, dijabetes i srčane bolesti. Ipak, grah ne sadrži esencijalne masne kiseline, zbog čega je važno da se prije prestanka konzumiranja crvenog mesa posavjetujete s liječnikom ili nutricionistom.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti