Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Grah je najbolja zamjena za crveno meso

Grah je najbolja zamjena za crveno meso

Grah je najbolja zamjena za crveno meso
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.09.2015.
  • Broj pregleda: 623
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Food Science, ističu da je grah najbolja zamjena za crveno meso jer je odličan izvor proteina i potiče brže stvaranje osjećaja sitosti.

U istraživanju je sudjelovalo 28 osoba. Sudionike su podijelili u dvije skupine. Jedna skupina je za ručak jela crveno meso, a druga grah. Ručak od crvenog mesa je sadržavao 26 grama proteina i 3 grama vlakana, dok je ručak od graha sadržavo 17 grama proteina i 12 grama vlakana. Oba ručka su sadržavala jednak udio kalorija i masti.

Sudionici su 3 sata nakon ručka ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o osjećaju sitosti. Obje skupine su imale jednak osjećaj sitosti, iz čega se može zaključiti da je grah jednako zasitan kao i crveno meso, a tijelu također osigurava zadovoljavajuću količinu proteina.

Proteini su važni za održavanje zdravlja kostiju i mišića. Oni sudjeluju u jačanju imunološkog sustava i pomažu u prevenciji kroničnog umora. Prestankom konzumiranja crvenog mesa nećete tijelu naškoditi ni na koji način ako ćete povećati unos graha.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da 3 porcije graha tjedno mogu pomoći u prevenciji kroničnih bolesti, kao što su pretilost, različite vrste raka, dijabetes i srčane bolesti. Ipak, grah ne sadrži esencijalne masne kiseline, zbog čega je važno da se prije prestanka konzumiranja crvenog mesa posavjetujete s liječnikom ili nutricionistom.

Isprobajte recept za zapečeni grah!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti