Kronični bronhitis

Kronični bronhitis

Kronični bronhitis
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kronični bronhitis je bolest karakterizirana kašljanjem i iskašljavanjem tijekom tri mjeseca godišnje, najmanje dvije godine uzastopno.
Kategorija: Dišni sustav

Klinička slika kroničnog bronhitisa

Glavni znak bronhitisa je kašalj i sadržaj koji se iskašljava. Na početku razvijanja bolesti kašalj je rjeđi i javlja se pretežno u jutarnjim satima nakon buđenja. Tijekom vremena, kašalj postaje sve češći, intenzivniji, a sadržaj koji se iskašljava nije bistar, nego više gnojan.
Znak opstrukcije dišnih putova su zaduha i piskanje (engl. wheezing). U početku bolesti da dva znaka opstrukcije javljaju se samo kod akutnih pogoršanja bolesti (npr. akutna infekcija), ali kod progresije bolesti u kroničnu fazu, zaduha i piskanje postaju sve češći, naročito pri težem fizičkom naporu.
Krajnja progresija bolesti dovodi do razvijanja sekundarnog emfizema. Razvijanje emfizema uz već prisutni bronhitis dovodi do trajno prisutne zaduhe koja ukazuje na insuficijenciju respiratornog aparata, a uz to je prisutan i stalni kašalj uz iskašljavanje.
Povremena pogoršanja bolesti praćena su povećanim iskašljavanjem i porastom tjelesne temperature. Povremene komplikacije i pogoršanja dovode do ubrzavanja razvoja bolesti.
Kronični bronhitis naposljetku dovodi do respiratorne insuficijencije, što uzrokuje trajan osjećaj pospanosti, umora, smetenosti. Zbog slabije oksigenacije krvi bolesnici mogu biti i cijanotični. U uznapredovanom stadiju bolesti, bolesnici su uglavnom pikničke konstitucije, edematozni. Karakterističan izgled ima daje piknička konstitucija, plavo-ljubičasta obojenost kože, podbuhlost lica, izbuljene oči, te se zbog toga često opisuju kao plavi napuhanko ("blue bloater").

Komplikacije kroničnog bronhitisa​

Moguće je razvijanje kroničnog plućnog srca i sekundarne plućne hipertenzije.

Dijagnoza kroničnog bronhitisa

Vrlo važno je pomno istražiti povijest bolesti, gdje su vrlo važni podaci vezani uz pojavu i trajanje kašlja, izgled iskašljanog sadržaja, podaci o zaduhama. Osim toga bitno je pitati bolesnika da li je pušač, koliko dugo puši, i koliko dnevno troši cigareta. Radno mjesto također može biti izvor štetnih tvari.
U fizikalnom pregledu bolesnika svakako je najvažnija auskultacija pluća. Zbog opstrukcije dišnih putova javljaju se zvižduci, odnosno bronhalno piskanje i to tijekom ekspirija. Osim toga, tijekom ekspirija i inspirija čujni su hropci. Ekspirij je najčešće produžen.
Vrlo važni u dijagnosticiranju kroničnog bronhitisa jesu testovi plućne funkcije. Uz to, pomoću tih testova moguće je odrediti koji su bronhi opstruirani (veliki ili mali).

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!