Bronhiektazije

Bronhiektazije

Bronhiektazije
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bronhiektazije su promjene na plućima koje uglavnom nastaju kao posljedica nekih drugih plućnih bolesti. Tako je u vrijeme velike učestalosti tuberkuloze ta bolest bila najčešći uzrok ovih promjena. Danas su češći uzročnici bronhiektazija kronične opstruktivne bolesti pluća (KOBP).
Kategorija: Dišni sustav

Što je bronhiektazija?

Bronhiektazija je pojam koji označava patološku sliku trajno, ireverzibilno promijenjenih i proširenih bronha u plućima.

Učestalost bronhiektazija

Bronhiektazije su promjene na plućima koje uglavnom nastaju kao posljedica nekih drugih plućnih bolesti. Tako je u vrijeme velike učestalosti tuberkuloze ta bolest bila najčešći uzrok ovih promjena. Danas su češći uzročnici bronhiektazija kronične opstruktivne bolesti pluća (KOBP). Kod nas su bronhiektazije relativno česte, onoliko koliko i KOBP, pušenje i sl.

Podjela, vrste i lokalizacija bronhiektazija

Prema klasifikaciji po Reidovoj bronhiektazije se dijele na: cilindrične, sakularne i varikozne.
Same promjene su najizražajnije u bronhima srednje veličine. Što se tiče raspodjele u plućima, bronhiektazije se najrjeđe nalaze u gornjim dijelovima, što se vjerojatno može pripisati boljoj drenaži tih zračnih putova. Ipak, ono što najviše određuje lokalizaciju promjena su bolesti koje ih uzrokuju. Tako, npr. kod TBC-a promjene se najčešće nalaze u gornjim dijelovima pluća, kod virusnih ili bakterijskih upala plućnog tkiva promjene najčešće zaostaju u donjim (bazalnim) dijelovima pluća, a kod težih imunodeficijencija ili težih upala pluća promjene u obliku bronhiektazija zaostaju difuzno po cijelim plućima.
Ako se u proširenjima bronha nalazi nagomilana sluz, takve se promjene nazivaju "vlažne" bronhiektazije, dok se proširenja bez nakupljene sluzi opisuju kao "suhe".

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!