Bronhiektazije

Bronhiektazije

Bronhiektazije
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bronhiektazije su promjene na plućima koje uglavnom nastaju kao posljedica nekih drugih plućnih bolesti. Tako je u vrijeme velike učestalosti tuberkuloze ta bolest bila najčešći uzrok ovih promjena. Danas su češći uzročnici bronhiektazija kronične opstruktivne bolesti pluća (KOBP).
Kategorija: Dišni sustav

Što je bronhiektazija?

Bronhiektazija je pojam koji označava patološku sliku trajno, ireverzibilno promijenjenih i proširenih bronha u plućima.

Učestalost bronhiektazija

Bronhiektazije su promjene na plućima koje uglavnom nastaju kao posljedica nekih drugih plućnih bolesti. Tako je u vrijeme velike učestalosti tuberkuloze ta bolest bila najčešći uzrok ovih promjena. Danas su češći uzročnici bronhiektazija kronične opstruktivne bolesti pluća (KOBP). Kod nas su bronhiektazije relativno česte, onoliko koliko i KOBP, pušenje i sl.

Podjela, vrste i lokalizacija bronhiektazija

Prema klasifikaciji po Reidovoj bronhiektazije se dijele na: cilindrične, sakularne i varikozne.
Same promjene su najizražajnije u bronhima srednje veličine. Što se tiče raspodjele u plućima, bronhiektazije se najrjeđe nalaze u gornjim dijelovima, što se vjerojatno može pripisati boljoj drenaži tih zračnih putova. Ipak, ono što najviše određuje lokalizaciju promjena su bolesti koje ih uzrokuju. Tako, npr. kod TBC-a promjene se najčešće nalaze u gornjim dijelovima pluća, kod virusnih ili bakterijskih upala plućnog tkiva promjene najčešće zaostaju u donjim (bazalnim) dijelovima pluća, a kod težih imunodeficijencija ili težih upala pluća promjene u obliku bronhiektazija zaostaju difuzno po cijelim plućima.
Ako se u proširenjima bronha nalazi nagomilana sluz, takve se promjene nazivaju "vlažne" bronhiektazije, dok se proširenja bez nakupljene sluzi opisuju kao "suhe".

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!