Pneumonije uzrokovane respiratornim virusima

Pneumonije uzrokovane respiratornim virusima

Pneumonije uzrokovane respiratornim virusima
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Respiratorni virusi uzrokuju prvenstveno upale gornjih (nos) i srednjih dišnih putova (ždrijelo, grkljan, dušnik). U rijetkim slučajevima spomenuta vrsta virusa može uzrokovati primarnu upalu pluća. Virusne upale pluća se javljaju u epidemijama i često su vezane uz velike kolektive (vojnici, školska djeca).
Kategorija: Dišni sustav

Što su pneumonije uzrokovane respiratornim virusima?

Respiratorni virusi uzrokuju prvenstveno upale gornjih (nos) i srednjih dišnih putova (ždrijelo, grkljan, dušnik). U rijetkim slučajevima spomenuta vrsta virusa može uzrokovati primarnu upalu pluća. Virusne upale pluća se javljaju u epidemijama i često su vezane uz velike kolektive (vojnici, školska djeca). Bolest se može javiti kao izolirani slučaj što je posebno karakteristično kod osoba sa slabijom imunološkom slikom (starije osobe, djeca, kronični bolesnici).

Virusi uzročnici pneumonija uzrokovanih respiratornim virusima​

Česti uzročnici primarne pneumonije su virusi gripe (influence) tipa A i B, ali i adenovirusi koji najčešće uzrokuju virusnu pneumoniju, virus parainfluence, respiracijski sincicijski virus, rinovirusi, a ljeti enterovirusi.

Klinička slika (nebakterijske) atipične upale pluća

Bolest ima težak klinički tijek jer uglavnom napada imunološki slabije osobe kao što su djeca, starije osobe, kronični bolesnici. Često se razvijaju respiratorna i kardijalna dekompenzacija. U nespecifične simptome se ubrajaju glavobolja, bol u mišićima, bolovi u zglobovima, opće loše stanje, malaksalost. Upala pluća se očituje kašljem, ponekad uz sukrvavi iskašljaj. Fizikalni nalaz na plućima je znatno manji nego što to pokazuje RTG slika. Kod težih oblika bolesti može se javiti i teška hipoksija (manjak kisika u krvi), uz poremećaje svijesti i prijetnju smrtnog ishoda. Klinička slika je znatno teža kod starijih i slabijih bolesnika, dok kod mlađih osoba bolest prođe pod lakšom kliničkom slikom.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!