Teški akutni respiratorni sindrom (SARS)

Teški akutni respiratorni sindrom (SARS)

Teški akutni respiratorni sindrom (SARS)
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Teški akutni respiratorni sindrom (Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) - epidemija zabilježena u više zemalja. Istraživački timovi dvaju laboratorija, jednog u Njemačkoj, drugog u Hong Kongu, otkrili su u uzorcima uzetim od bolesnika sa slikom SARS-a, dijelove virusa iz porodice Paramyxoviridae.
Kategorija: Dišni sustav

Definicija SARS - a

Teški akutni respiratorni sindrom (Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) - epidemija zabilježena u više zemalja.

Preliminarni nalazi upućuju na virusnog uzročnika bolesti

Istraživački timovi dvaju laboratorija, jednog u Njemačkoj, drugog u Hong Kongu, otkrili su u uzorcima uzetim od bolesnika sa slikom SARS-a, dijelove virusa iz porodice Paramyxoviridae.

To je tek prvi korak u konačnom razotkrivanju uzročnika spomenute bolesti. Prijašnji testovi provedeni u brojnim laboratorijima nisu uspjeli dokazati nikakvog uzročnika, bilo da se rasi o bakteriji ili virusu, uključujući prisutnost virusa influence, za kojeg je dokazano da može uzrokovati sličnu kliničku sliku, pogotovo stoga što je taj virus prisutan u pogođenim regijama svijeta. Upravo je neuspjeh u dokazivanju uzročnika SARS-a sugerirao da bi uzročnik nove, i do sada nepoznate bolesti mogao biti neki novi, za sada ne registrirani patogen.

Čvrsti dokazi o uzročniku za sada ne postoje. Stručnjaci napominju da će biti potrebna daljnja detaljnija ispitivanja koja bi eventualno mogla potvrditi o kojem se uzročniku zapravo radi.

Preliminarni rezultati u otkrivanju uzročnika tek su prvi korak ka njegovom dokazivanju, ali su neobično važni jer oni mogu preciznije usmjeriti daljnja istraživanja.

Otkriće uzročnika bilo bi od velike pomoći u kliničkoj medicini, jer bi liječnici mogli preciznije koristi lijekove u liječenju i sprječavanju bolesti. Osim pomoći u izboru prave terapije, otkrivanje uzročnika moglo bi pomoći u razvijanju dijagnostičkih metoda, koje bi bile od velike pomoći na razini bolnice, ali ina državnom i internacionalnom nivou u slučaju izbijanja većih epidemija. To bi također smanjilo veliki broj lažno pozitivnih slučajeva.

Na dan 19 ožujka, ukupni broj prijavljenih slučajeva za koje se sumnja da se radi o SARS iznosio je 264, dok je broj smrtnih slučajeva iznosio 9. Izvještaji su prikupljani iz 10 zemalja (Kanada, Kina, Singapur, Njemačka, Slovenija, Španjolska, Tajland, Velika Britanija, Vijetnam i SAD). Hong Kong i Hanoi u Vijetnamu, te Singapur najrizičnije su zone.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!