Infekcije norovirusima

Infekcije norovirusima

Infekcije norovirusima
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 7.592
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Norovirusi su skupina virusa koji uzrokuju gastroenteritis kod ljudi. Sam termin norovirus je nedavno odobren kao službeno ime za ovu skupinu virusa. Druga imena koja su se također koristila za ove viruse su Norwalk-like virusi ili calicivirusi (jer pripadaju porodici Caliciviridae).
Kategorija: Infekcije

Tko obolijeva i kada se javljaju prvi simptomi?

Svatko može biti zaražen norovirusima. Postoji mnogo različitih sojeva norovirusa, pa se teško razvija dugotrajna imunost nakon preboljene infekcije, što znači da od norovirusne infekcije možemo oboljeti više puta u tijeku života.
Prvi simptomi se obično javljaju 24 do 48 h nakon ingestije kontaminirane hrane ili tekućine, ali se mogu javiti i 12 h nakon izlaganja.
Radi se o vrlo kontagioznim virusima koji se brzo šire od osobe do osobe. Infektivni su i stolica i povraćeni sadržaj. Osobitu pažnju treba obratiti na malu djecu s dijarejom koja nose pelene.
Oboljeli su zarazni od trenutka pojave prvih simptoma pa do 3 dana nakon oporavka. Neki od njih mogu biti zarazni i do dva tjedna. Zbog toga je osobito važno naglasiti značaj higijenskih navika, prvenstveno pranja ruku.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!