Ektima

Ektima

Ektima
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ektima je akutna bolest kože uzrokovana bakterijama. Glavna karakteristika ove infekcije je pojava nekrotičnih ulceracija (tzv. "otvorene", "žive" rane) na koži.
Kategorija: Koža

Komplikacije bolest

Kompliciranje bolesti javlja se u starijih, iscrpljenih ili imuno-kompromitiranih osoba, a radi se uglavnom o jače izraženim osnovnim promjenama.

Dijagnoza ektime

Liječnik dermatolog će postaviti dijagnozu na osnovi kliničke slike, odnosno po izgledu kožnih promjena, koje se javljaju najčešće na potkoljenicama. Dijagnoza se može potvrditi bakteriološkim nalazom koji se dobija iz brisa promjene na koži.

Liječenje ektime

Liječnik će prvo pokušati očistiti ranu od naslaga sasušenog gnoja i mrtvog tkiva kože.
Nakon toga primjenjuju je se antiseptički oblozi, antibiotike masti i masti koja pomažu bržem zaraštavanju rana (odnosno bržem epiteliziranju rane).
Ako se radi o nemoćnijim, imuno-kompromitiranim osobama biti će potrebno primijeniti sistemsku antibiotsku terapiju.

www.medicina.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!