Tjelesni dismorfni poremećaj

Tjelesni dismorfni poremećaj

Tjelesni dismorfni poremećaj
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Tjelesni dismorfni poremećaj je vrsta kronične duševne bolesti kod koje ne možete prestati razmišljati o mana na svom tijelu. Vaš izgled je za vas tako sramotan i uznemirujući da ne želite da vas itko vidi. Tjelesni dismorfni poremećaj ponekad se naziva "zamišljena ružnoća."
Kategorija: Mentalno zdravlje

Liječenje tjelesnog dismorfnog poremećaja i lijekovi

Liječenje tjelesnog dismorfnog poremećaja može biti teško, ali učinkovito liječenje je često uspješno.

Opcije: Psihoterapija i lijekovi
Dva glavna tretmana za tjelesni dismorfni poremećaj su:

  • Psihoterapija
  • Lijekovi

Često, tretman uključuje kombinaciju psihoterapije i lijekova.

Psihoterapija za tjelesni dismorfni poremećaj
Psihoterapija može pomoći da saznate više o svojoj bolesti i svojim osjećajima, mislima, raspoloženju i ponašanju. Korištenjem spoznaja, možete naučiti zaustaviti automatske negativne misli i vidjeti sebe na više realan i pozitivan način.

Određene vrste psihoterapije mogu biti korisne:

  • Kognitivna bihevioralna terapija
  • Bihevioralna terapija

Lijekovi za tjelesni dismorfni poremećaj
Ne postoje lijekovi posebno odobreni za liječenje ovog poremećaja. Međutim, psihijatrijski lijekovi koji se koriste za liječenje drugih stanja, kao što su depresija, također mogu biti propisni.

Budući da tjelesni dismorfni poremećaj može biti uzrokovan problemima vezanima uz mozak i serotonin, propisani lijekovi su najčešće oni koji utječu na serotonin:

  • Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina
  • Triciklički antidepresivi

Ovi lijekovi mogu pomoći kontrolirati opsesije i ponavljajuće ponašanje. Općenito, liječenje poremećaja zahtijeva veće doze ovih lijekova nego što je to potrebno kod depresije. Možda ćete morati isprobati dva ili više lijekova prije nego nađete onaj koji vam najbolje odgovara.

Rizik od recidiva je jako visok kada prestanete uzimati lijekove za tjelesni dismorfni poremećaj na svoju ruku.

Hospitalizacija
U nekim slučajevima, simptomi poremećaja mogu biti toliko jaki da vam je potrebna psihijatrijska hospitalizacija. Psihijatrijska hospitalizacije općenito se preporuča samo kada niste u mogućnosti brinuti se za sebe ili kada ste u neposrednoj opasnosti da naštetite sebi ili drugima.

Kozmetički postupci
Iako se činiti da je popravak mana dobar izbor, estetska kirurgija, stomatologija ili drugi pristupi najčešće ne oslobađaju tjelesnog dismorfnog poremećaja.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!