Munchausenov sindrom

Munchausenov sindrom

Munchausenov sindrom
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.04.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Znakovi i simptomi Munchausen sindroma izmjenjuju se oko zavaravanja ili stvaranja bolesti ili ozljede, a sve kako bi zadovoljili duboke emocionalne potrebe. Osobe sa sindromom ulažu puno truda kako bi se izbjeglo otkrivanje njihovih obmana, tako da ćete teško primijetiti da su njihovi simptomi zapravo dio ozbiljnih psihičkih poremećaja.
Kategorija: Mentalno zdravlje

Definicija Munchausenovog sindrom​a

Munchausenov sindrom je ozbiljna mentalna bolest u kojoj se netko s velikom potrebom za pažnjom pretvara da je bolestan ili se razboli ili namjerno ozljedi. Osobe sa sindromom mogu izmišljati simptome, zahtijevati rizične operacije, ili pokušati prepraviti rezultate laboratorijskih ispitivanja u svojim nastojanjima da osvoje simpatije i zabrinutost.

Munchausenov sindrom pripada grupi stanja koje nazivamo umišljeni poremećaji, a oni su ili izmišljeni ili su si ih osobe same nanijele. Umišljeni poremećaji mogu biti psihološki ili fizički. Munchausenov sindrom se odnosi na najteže i kronične fizičke oblike umišljenih poremećaja.

Iako je priznat već stoljećima, Munchausenov sindrom ostaje tajanstven i teško izlječiv. Medicinska pomoć je kritična zbog sprječavanja teških ozljeda, pa čak i smrti koja može rezultirati zbog samoozljeđivanja koje je tipično za Munchausenov sindrom.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!