Diglical tablete

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Diglical tablete

Što Diglical® tablete sadrže?

Djelatna tvar u Diglical® tabletama je gliklazid.

Jedna Diglical ® tableta sadržava 80 mg gliklazida.

Pomoćne tvari su: laktoza hidrat, silicijev dioksid, koloidni, bezvodni, škrob, prethodno geliran, talk, magnezijev stearat.

Kako Diglical® tablete izgledaju i sadržaj pakovanja

Diglical tablete su bijele, plosnate, okrugle tablete sa razdjelnom crtom s jedne strane. Diglical® tablete su dostupne u pakovanju od 60 (6x10) tableta u blisteru (PVC/A1), u kutiji.

Kako čuvati Diglical® tablete?

Diglical® tablete morate čuvati izvan dohvata i pogleda djece.

Nema posebnih uvjeta čuvanja. Rok valjanosti je označen na kutiji

Diglical® tablete se ne smiju upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Primjena

Što su Diglical tablete i za što se koriste?

Djelatna tvar u Diglical® tabletama je gliklazid. To je oralni antidijabetik (lijek za liječenje šećerne bolesti) iz druge generacije sulfonilureje. Diglical® je namijenjen bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 2 u kojih se bolest ne može regulirati samo dijetom.

Doziranje

Kako uzimati Diglical® tablete?

Odrasli

Gliklazid se primjenjuje kroz usta. Ukupna dnevna doze kreće se u rasponu 40-320 mg. Dozu će podesiti liječnik individualno prema kliničkom odgovoru bolesnika s početnom dozom od 40-80 mg dnevno (1/2 - 1 tableta) s postepenim povećavanjem doze do postizanja odgovarajuće kontrole glukoze. Jednokratna doza ne smije biti više od 160 mg (2 tablete). Ukoliko su potrebne veće doze, gliklazid treba primijeniti dva puta dnevno uz glavne obroke.

U pretilih bolesnika, koji ne pokazuju adekvatan odgovor na terapiju gliklazidom, liječnik će razmotriti mogućnost uvođenja dodatne terapije.

Starije osobe

Kod starijih osoba posebno je važno da se lijek uzima upravo onako kako je propisao liječnik.

Ako uzmete više Diglical tableta nego što ste trebali?

Ukoliko ste uzeli više tableta od propisane količine, odmah se obratite liječniku.

Ako ste zaboravite uzeti Diglical tablete

Ako zaboravite uzeti svoju dozu, uzmite slijedeću čim prije te nastavite s pravilnim doziranjem lijeka prema uputi. Nikada ne uzimajte dvije doze lijeka istovremeno.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Diglical tableta obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Nemojte  uzimati Diglical® tablete:

 • imate juvenilni tip dijabetesa,
 • imate komplikacije šećerne bolesti poput ketoze i acidoze,
 • ste trudni,
 • ste dijabetičar koji se mora podvrgnuti kirurškom zahvatu. Diglical® se ne smije koristiti nakon teške traume ili tijekom infekcije,
 • ste preosjetljivi na derivate sulfonilureje i ostale srodne lijekove, ili na bilo koju pomoćnu tvar.

Budite oprezni s Diglical® tabletama

Ako dođe do hipoglikemije svi lijekovi, derivati sulfonilureje, mogu izazvati umjerenu do tezu hipoglikemiju, osobito u sljedećim  slučajevima:

 • u bolesnika koji su kontrolirani  samo s dijetom,
 • kod slučajnog predoziranja,
 • kad je unos kalorija ili glukoze nedostatan,
 • u bolesnika s oštećenjima jetre i/ili bubrega; iako su tijekom dugotrajnih kliničkih ispitivanja bolesnici s bubrežnom insuficijencijom uspješno liječeni uzimanjem gliklazida u manjim dozama.

Da bi se smanjio rizik javljanja hipoglikemije preporuča se  sljedeće:

 • započeti liječenje bolesnika s inzulin neovisnim dijabetesom samo s dijetom ukoliko je to moguće.
 • uzeti u obzir godine starosti bolesnika: nemogućnost striktne kontrole šećera u krvi samo s dijetom može biti prihvatljivo u starijih bolesnika.
 • podesiti dozu gliklazida prema nalazu sećera u krvi i 24 satnoj glukozi u urinu tijekom prvih dana liječenja.

Podešavanje doze potrebno je u sljedećim slučajevima:

 • kod pojave blažih simptoma hipoglikemije (znojenje, bljedilo, bol u želucu uslijed gladi, tahikardija, slabost). Takva stanja liječe se oralnom primjenom glukoze, podešavanjem doze lijeka i/ili vremena obroka.
 • kod pojave težih reakcija uzrokovanih hipoglikemijom (koma ili neurološki poremećaji, vidi Predoziranje),
 • nemogućnosti adekvatne kontrole glukoze (hiperglikemija). U inače dobro kontroliranih bolesnika izlaganje stresu kao sto su vrućica, trauma, infekcija ili operativni zahvat može dovesti do gubitka odgovarajuće kontrole glukoze. U takvim slucajevima potrebno je povećati dozu gliklazida, a ukoliko kontrola glikemije nije zadovoljavajuća, gliklazid treba prekinuti i bolesniku dati inzulin. Kao i s ostalim lijekovima iz grupe sulfonilureje,  hipoglikemija  se javlja u bolesnika sa smanjenim unosom hrane ili u onih koji uzimaju gliklazid u  većim dozama nego sto je potrebno.

Oprez je potreban u bolesnika s oštećenjima jetre i/ili bubrega u kojih treba primijeniti manje početne doze uz pažljivo praćenje stanja bolesnika.

Uzimanje drugih lijekova s Diglical® tabletama

Oprez je potreban kad se gliklazid daje istovremeno s lijekovima koji mijenjaju stanje glikemije ili pojačavaju učinak gliklazida.

Hipoglikemijski učinak gliklazida pojačavaju sljedeći lijekovi: fenilbutazon, salicilati, sulfonamidi, kumarinski derivati, inhibitori MAO, beta-blokatori, tetraciklini, kloramfenikol, klofibrat, dizopiramid, oralni pripravci mikonazola i cimetidin.

Hipoglikemijski učinak gliklazida smanjuju istovremeno primijenjeni: kortikosteroidi, oralni kontraceptivi, tiazidski diuretici, fenotiazini, tiroidni hormoni i neumjerena primjena  laksativa

Trudnoća i dojenje

Kao i svi derivati sulfonilureje, gliklazid se ne smije davati trudnicama. Nije utvrđeno da li gliklazid prelazi u majčino mlijeko, ali poznato je da ostali derivati sulfonilureje prelaze  u majčino mlijeko stoga se ne preporuča primjena gliklazida tijekom dojenja.

Djeca

Gliklazid kao i ostali derivati sulfonilureje nisu indicirani za liječenje juvenilnog tipa dijabetes melitusa.

Upravljanje vozilima i strojevima

Diglical® tablete ne utječu izravno na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima, ali u slučaju nastanka hipoglikemije mogu sekundarno uvjetovati smetnje zbog pojave hipoglikemijske  krize

Ostala upozorenja

Bolesnici koji ne podnose laktozu moraju znati da svaka tableta Diglical® sadržava  malu količinu laktoze. Bolesnici s rijetkim nasljednim poteškoćama netolerancije  galaktoze,  nedostatka Lapp laktaze ili loše apsorpcije glukoze-galaktoze ne bi trebali uzimati ovaj lijek.

Kao i svi drugi lijekovi Diglical® tablete mogu izazvati nuspojave. Primijećene su sljedeće nuspojave:

 • Hipoglikemija
 • Poremećaji jetrene funkcije su uobičajeni tijekom primjene gliklazida. Postoje rijetke prijave razvoja zatajenja jetre, hepatitisa i žutice nakon primjene gliklazida,
 • Blaže gastrointestinalne smetnje uključujući mučninu, žgaravicu, proljev, zatvor prijavljeni su tijekom primjene gliklazida. Pojava navedenih nuspojava može se izbjeći ako se gliklazid uzima s hranom.

Kožne reakcije poput osipa, svrbeža, crvenila, buloznih erupcija, te poremećaji  u  nalazima krvi (uključujući anemiju, leukopeniju, trombocitopeniju i granulocitopeniju) javljali su se tijekom primjene gliklazida, ali nije poznato da li su direktno uzrokovane lijekom.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu potrebno je obavijestiti Iiječnika ili ljekarnika.

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.
Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.