Ove namirnice čuvaju vaš vid

Ove namirnice čuvaju vaš vid

Ove namirnice čuvaju vaš vid
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.10.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Sve veći broj istraživanja upućuje da je zdrava i uravnotežena prehrana jedan od faktora koji utječu na zdravlje očiju, vid i rizik od nastanka niza bolesti. U nastavku teksta vam otkrivamo koje namirnice biste trebali konzumirati kako biste zaštitili svoje oči.

Kukuruz

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu the Journal of Agricultural Food and Chemistry otkrivaju da kukuruz može smanjiti rizik od oštećenja vida, i to zahvaljujući visokom udjelu luteina i zeaksantina.

Kelj

Kelj je također odličan izvor zeaksantina. Ovaj antioksidant smanjuje rizik od oštećenja vida i štiti oči od negativnih vanjskih faktora, kao što su sunčeva svjetlost, dim cigareta i zagađivači zraka.

Špinat

Samo jedna šalica špinata sadrži nešto više od 20 miligrama luteina i zeaksantina. Špinat svakako lagano termički obradite jer će na taj način tijelo puno lakše apsorbirati lutein.

Češnjak

Potiče cirkulaciju krvi, jača imunološki sustav i smanjuje rizik od nastanka niza bolesti, uključujući i bolesti očiju.

Brokula

Osim što je odličan izvor luteina i zeaksantina, brokula također sadrži i beta karoten i vitamin C. Zbog ovih nutritivnih spojeva je brokula odlična za prevenciju niza bolesti očiju.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti