Je li moja menstruacija normalna?

Je li moja menstruacija normalna?

Je li moja menstruacija normalna?
  • Objavljeno: Srijeda, 30.04.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Trajanje

Menstruacija kod većine žena traje 3 do 5 dana. Sve između 2 i 7 dana se smatra normalnim. Posjetite ginekologa ako menstruacija traje dulje od 7 dana, ili kraće od 2 dana, ili pak ako ste primijetili neobične promjene u trajanju menstruacije.

Količina krvarenja

Iako ne možete lako izmjeriti količinu menstrualne krvi, većina žena primijeti kada je menstruacija obilnija nego inače. Iako se vama može činiti više, menstruaciju čine tek oko 2 žlice krvi. Ako primijetite da krvarite puno obilnije nego inače, ili primijetite velike i neobične krvne ugruške na ulošku, posavjetujte se s ginekologom.

Kašnjenje menstruacije

Kašnjenje menstruacije ne mora odmah značiti da ste trudni ili da nešto nije u redu. Faktori kao što su stres, mršavljenje i prekomjerna tjelovježba mogu uzrokovati promjene u menstrualnom ciklusu. Ako se menstrualni ciklus značajno promijenio, a za to nemate objašnjenja, posavjetujte se s ginekologom.

Bolovi

Sasvim je normalno da osjećate bolove na području trbuha i leđa. Bolovi zdjelice mogu biti znak ozbiljnih medicinskih stanja. Ako bolovi traju cijelo vrijeme tijekom menstruacije i otežavaju vam kretanje, posavjetujte se s ginekologom.

Duljina ciklusa

Kod većine žena ciklus traje od 21 do 35 dana. Kod mladih djevojaka i tinejdžerica, ciklus može trajati od 21 do 45 dana. Vodite evidenciju kako biste znali što je za vaše tijelo normalno, a što novo i neuobičajeno.

Broj ukupnih menstruacija

Tijekom života ćete imati oko 450 menstruacija. To je oko 35 godina menstrualnih krvarenja svaki mjesec i oko 13 krvarenja godišnje. 450 menstruacija uistinu ne zvuči puno kada uzmete u obzir da žene u prosjeku žive oko 70 godina.

Krvarenje usred ciklusa

Ako krvarite usred ciklusa, odnosno između dviju menstruacija, obratite se ginekologu. To ne mora biti ništa opasno, ali postoje različiti uzročnici, od kojih su neki poprilično opasni. Ako prestajete piti kontracepcijske pilule, možete očekivati krvarenje usred ciklusa.

Ugrušci

Krvni ugrušci, koje primijetite na ulošcima, su potpuno normalni i ne trebate se zabrinjavati. Ako su ugrušci jako veliki, a krvarenja obilna u tolikoj mjeri da tampon ili uložak svih dana menstruacije trebate mijenjati svaka 2 do 3 sata, posavjetujte se s ginekologom.

Boja krvi

Tijekom dana menstrualnog krvarenja se boja krvi može mijenjati iz dana u dan. Jedan dan ona može biti crvena, a drugi dan smeđa. To je potpuno normalno.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije