Nova nada za djecu s HIV-om

Nova nada za djecu s HIV-om

Nova nada za djecu s HIV-om
  • Objavljeno: Srijeda, 26.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Uskoro bi se mogle pojaviti tablete koje sprječavaju prijenos virusa HIV-a, što bi moglo spasiti milijune života.

Lijek čuva ljude koje prakticiraju nezaštićeni seks, i smanjuje mogućnost zaraze i do 70%, stoji u izvješću objavljenom u časopisu ?New Scientist?.

Tablete nisu alternativa kondomima, no mogu biti dodatna mjera sigurnosti. Taktika koja stoji iza spomenutih tableta naziva se ?profilaksa prije izlaganja?.

Te novosti pojavile su se zajedno s drugim otkrićima u liječenju i prevenciji HIV-a. Najnovije ispitivanje pokazalo je da novorođenčad koja se odmah nakon dijagnoze infekcije podvrgne antiretroviralnoj terapiji ima 76% veću vjerojatnost preživjeti.

Antriretroviralna terapija upotrebljava se za liječenje novorođenčadi kojima je dijagnosticirana zaraza HIV-om.
Ta terapija smanjuje i mjerljiv razvoj bolesti tijekom najranijih godina života, pokazali su rezultati objavljeni u časopisu ?New England Journal of Medicine?.

Rezultati navedenog ispitivanja toliko su čudesni, da je Svjetska zdravstvena organizacija odmah uvrstila spomenutu metodu liječenja u preporuke za liječenje djece s HIV infekcijom.

I u Europi i u SAD-u način liječenja uskladio se s preporukama proizašlim iz najnovijeg ispitivanja. ?Presretni smo što je naše istraživanje u Južnoj Africi dovelo do promjena u preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i da se sada odmah preporučuje početak liječenja gdje god je to moguće. Možemo se samo nadati da će to spasiti nebrojenu novorođenčad diljem svijeta, pogotovo u zemljama s niskim prihodima, gdje je prijenos virusa s majke na dijete još vrlo čest,? izjavio je profesor Mark Cotton, jedan od članova tima iz Johanesburga i Capetowna, gradova u kojima se istraživanje provodilo.

Dugotrajna učinkovitost takve terapije još nije poznata, no kratkoročni rezultati daju više nego dovoljno dokaza kako bi se opravdao početak liječenja.

Liječenje je prije počinjalo tek kada je dijete počelo pokazivati simptome bolesti, mada je tada često već bilo prekasno. Nebrojeno djece je umrlo unutar nekoliko sati od pojave simptoma.

Mada takav način liječenja ne može izliječiti infekciju virusom HIV-a, ili sidu, te ovisi o rano postavljenoj dijagnozi, za koju su potrebna znatna sredstva, znanstvenici još gaje veliku nadu u vezi s dugotrajnom koristi od takvog liječenja.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti