Gel protiv AIDS-a mogao bi biti učinkovit

Gel protiv AIDS-a mogao bi biti učinkovit

Gel protiv AIDS-a mogao bi biti učinkovit
  • Objavljeno: Nedjelja, 15.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

 

Gelovi koje žene štite od zaraze AIDS-om mogli bi biti učinkoviti, objavili su znanstvenici u ponedjeljak.

Istraživanje provedeno na 3.000 žena pokazalo je da je gel koji proizvodi tvrtka Indevus Pharmaceutical iz Massachusettsa smanjila stopu zaraze za trećinu, a dvije studije na majmunima da lijek Truvada tvrtke Gilead Sciences Inc. sprječava zarazu kada se rabi kao pilula ili kao gel. 

Rezultati istraživanja predstavljeni na skupu o AIDS-u u Kanadi ukazuju na moguće putove kako zaustaviti pandemiju smrtonosnog virusa humane imunodeficijencije (HIV) koji godišnje zarazi 33 milijuna, a usmrti 25 milijuna ljudi. 

Dr. Salim Abdul Karim s kolegama iz Centra za istraživanje AIDS-a u Južnoafričkoj Republici testirao je gel Indevus PRO 2000 na ženama koje nisu zaražene HIV-om, ali jesu njihovi supruzi. 

Iako su samo ispitivali je li siguran za ljudsku uporabu, pokazalo se da je PRO 2000 smanjio stopu infekcije za trećinu. "Ovo je prva studija koja pokazuje da imamo obećavajućeg kandidata", rekao je Karim. 

"PRO 2000 zasad definitivno ne smatramo mikrobicidom, ali u svakom slučaju puno obećava", dodao je. 

HIV je osobito učestao među homoseksualcima, ali u Africi, najteže pogođenom kontinentu, češće su zaražene žene i to najčešće preko muževa. 

"Kako uvjeriti ženu na selu koja je udana i želi imati djecu da se zaštiti od HIV-a?", upitao je Karim. "Ne možemo promicati suzdržavanje od seksa niti vjernost jer je već vjerna, a ne možemo promicati ni uporabu kondoma jer želi zatrudnjeti", upozorio je Karim.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti