Hrvatska ima najbolja istraživačka znanja o AIDS-u

Hrvatska ima najbolja istraživačka znanja o AIDS-u

Hrvatska ima najbolja istraživačka znanja o AIDS-u
  • Objavljeno: Subota, 21.02.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

- Hrvatska može biti primjer drugim zemljama u načinu tretiranja epidemije HIV/AIDS-a - izjavio je Alessandro Fracassetti, zamjenik stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj na donorskoj konferenciji koju je u petak održao Centar za izgradnju kapaciteta za nadzor epidemije HIV/AIDS-a Škole narodnog zdravlja 'Andrija Štampar'.

Konferencija se održala kako bi se predstavile aktivnosti Centra vezane uz globalnu borbu protiv te bolesti. Centar je osnovan 2003. godine pod pokroviteljstvom WHO-a i dosad je ostvario brojne uspjehe.

- Kad smo tek počeli, bilo je u planu da djelujemo na području bivše Jugoslavije, ali naše djelovanje se proširilo daleko izvan tih granica. Trenutno se naši tečajevi održavaju na području SAD-a, središnje Azije, gotovo cijele Europe i Srednje Afrike - s ponosom je izjavio prof. dr. sc. Stjepan Orešković.

Podrška iz Vlade

Na skupu su bila i dvojica ministara; prof. dr.sc. Dragan Primorac i Gordan Jandroković.

Ministar Jandroković je rekao da je Hrvatska zemlja solidarnosti, utemeljena na znanju te istaknuo kako borba protiv epidemije ne leži samo na znanstvenicima nego na svim građanima i posebno je pozvao gospodarstvenike da se uključe u važne projekte.

- Želimo ponuditi svijetu najbolje što Hrvatska ima, a to su istraživačka znanja - dodao je.

Ministar Primorac je naglasio da trebamo razumjeti da bismo liječili i da Vlada želi da Hrvatska bude vodeća zemlja u istraživačkim projektima. Podsjetio je i na slučaj dviju HIV pozitivnih djevojčica koje su bile na udaru javnosti mjesecima prije nekoliko godina, ali sada imaju miran i dostojanstven život.

Građani nisu upoznati s radom Centra

Na konferenciji su izneseni i neki statistički podaci, pa smo saznali da je broj oboljelih od HIV/AIDS-a u padu u protekle dvije godine. Najveća žarišta bolesti su u Africi, Rusiji i Ukrajini.

Centar na godinu održi nekoliko tečajeva na kojima sudjeluju vodeći stručnjaci, a nude se i stipendije onima koji nemaju novca da se sami usavršavaju. Neke od tih stipendija će financirati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH, a pozvani su i gospodarstvenici da daju svoj doprinos.

Na konferenciji su bili i predstavnici ambasada, akademici i gospodarstvenici koji su izjavili da su impresionirani svim viđenim, ali i žalosni jer šira javnost ne zna za sva velika dostignuća Centra i apelirali su na hrvatska veleposlanstva da promoviraju svoje znanstvene radove.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti