Osmijeh nas čini mlađima!

Osmijeh nas čini mlađima!

Osmijeh nas čini mlađima!
  • Objavljeno: Subota, 30.08.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje znanstvenika iz Njemačke i Amerike, objavljeno u časopisu Psychology and Aging,  je pokazalo da osmijeh može učiniti da osoba izgleda značajno mlađe.

Znanstvenici su prikupili više od 2000 fotografija ljudi koji pokazuju različite emocije na različitim fotografijama. Osobe na fotografijama su bile od 19 do 80 godina stare i svaka je slikana pokazujući 6 različitih emocija: ljutnja, strah, tuga, odbojnost, sreća i neutralna.

Potom su 154 osobe mlađe, srednje i starije životne dobi promatrale fotografiju i pokušale pogoditi dob osoba s fotografija.

Najtočnije su pogodili za osobe čije sa lica bila neutralna, odnosno koje nisu pokazivale nikakve emocije. Najviše su pogriješili za osobe koje se smiju. U prosjeku su im dali oko 2 godine manje.

Znanstvenici vjeruju da je uzrok ovakve procjene taj što imamo negativan stereotip o starenju. Smijeh i nasmiješenost obično povezujemo s mladosti i pozitivnošću, dok starost povezujemo s negativnim emocijama.

Ovo  nije prvo istraživanje koje je pokazalo da pozitivna energija i osmijeh mogu učiniti da izgledamo mlađe. Iako ne možete u potpunosti izbjeći negativne emocije, pokušajte ih prihvatiti i na sve se dobro nasmijati.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti