Pomaže li rajčica u prevenciji raka prostate?

Pomaže li rajčica u prevenciji raka prostate?

Pomaže li rajčica u prevenciji raka prostate?
  • Objavljeno: Nedjelja, 31.08.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stručnjaci diljem svijeta vjeruju da je za porast broja slučajeva raka prostate glavni krivac nepravilna prehrana.

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, nam pomaže da bolje shvatimo može li usvajanje određenih prehrambenih navika pomoći u prevenciji raka prostate.

Istražite 10 razloga zbog kojih volimo sok od rajčice!

Rajčice su jedna od namirnica koje su odličan izvor likopena. Likopen je karotenoid koji voću i povrća daje crvenu boju. Prethodna istraživanja su pokazala da likopen može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Britanski znanstvenici su ustanovili da likopen može smanjiti razinu toksina u tijelu koji mogu značajno oštetiti stanice i DNA.

U istraživanju je sudjelovalo 1806 muškaraca, dobi od 50 do 69 godina, koji pate od raka prostate. Njihovo zdravlje su uspoređivali s 12005 muškaraca, koji ne pate od raka prostate.

Pripremite kajganu s rajčicama, lukom i paprikom!

Rezultati istraživanja su pokazali da muškarci, koji su tjedno jeli više od 10 porcija rajčice i proizvoda od rajčice, imaju za 18% manji rizik od nastanka raka prostate.

No, znanstvenici ističu da je potrebno nastaviti istraživanje na većem broju sudionika i na dulji vremenski period kako bi rezultati bili što vjerodostojniji.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti