Zbog ova 4 razloga ubuduće ćete dobro paziti hoćete li prekrižiti noge dok sjedite

Zbog ova 4 razloga ubuduće ćete dobro paziti hoćete li prekrižiti noge dok sjedite

Zbog ova 4 razloga ubuduće ćete dobro paziti hoćete li prekrižiti noge dok sjedite
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.09.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Ako sjedite prekriženih nogu samo nekoliko minuta u danu, ne morate brinuti, no ako vam je noga preko noge cijelo vrijeme dok sjedite, to dugoročno može biti vrlo opasno za vaše zdravlje.

Zapravo, bilo bi više nego korisno da osvjestite kad to činite.

Što to znači? To znači da u trenutku kad krenete podizati jednu nogu kako biste je oslonili na drugu, sami sebi kažete: "Ne!"

Naime, ako ste jedni od onih koji su u stanju više sati dnevno sjediti prekriženih nogu, samo izmjenjujući desnu i lijevu, trebate znati kakvu štetu činite svome zdravlju. Posljedice, naravno, nećete vidjeti odmah, ali ćete ih zasigurno osjetiti ako brzo ne promijenite tu naviku. A onda ćete se, vjerujte, sjetiti kako ste nekad negdje pročitali kako to nije dobro i pitati se zašto niste poslušali taj savjet.

Kako se ne biste doveli u tu situaciju, morate znati što sjedenje s prekriženim nogama čini tijelu.

Uzrokuje bol u leđima i vratu

Ako želite izbjeći bol u leđima i vratu, od sada pa nadalje uvijek sjedite tako da vam noge budu pod kutom od 120 stupnjeva. Obje noge trebaju biti okrenute ravno prema naprijed, a stopala prislonjena na pod. Nažalost, svi mi rijetko ovako sjedimo. Većina nas se oslanja na jednu ili obje strane stolice i često automatski opterećujemo jednu nogu. To radimo godinama i zato s vemenom patimo od bolova u leđima i vratu, te oštećujemo diskove u kralježnici.

Raste nam krvni tlak

Iznenađujuće je, ali istinito. Prekrižene noge u koljenima mogu prouzrokovati privremeno povećanje krvnog tlaka. Naime, kada su koljena jedno preko drugog, krv kola od nogu ka grudima, a veća količina se ispumpava iz srca. Samim tim, dolazi do ove posljedice.

Može doći do oštećenja živca

Prekrižene noge ne utječu samo na protok krvi u srce, već utječu i na vene i na živce u stopalima. Ukrštene noge u koljenima mogu izazvati pritisak na glavni živac u nozi, koji počinje neposredno ispod koljena i proteže se duž vanjske strane noge. Ponavljajuće i produženo sjedenje sa prkriženim nogama može izazvati utrnulost u nogama na duže staze zbog oštećenja živca. Također, što možda niste znali, i to može biti uzrok proširenih, odnosno, popucalih kapilara.

Oštećujemo vene

Pritisak jedne noge na drugu ometa cirkulaciju krvi, što može oslabiti ili oštetiti vene na nogama. Ako su vene oštećene ili oslabljene, krv može iscuriti iz njih, što dovodi do proširenih vena ili pogoršanja stanja.

Vrlo je bitno odabrati stolicu koja je vam je ugodna

Ukoliko dugo sjedite na poslu, posebno je važno odabrati vrhunsku uredsku stolicu koja vam zbog velikog broja pozicija ne dopušta da prekrižite noge. Takve stolice se obično vrlo skupe ali vaše zdravlje nema cijenu. Vrhunske menadžerske stolice možete pogledati ovdje: Vrhunske uredske stolice

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti