Zdrave grickalice sadrže više šećera od slatkiša

Zdrave grickalice sadrže više šećera od slatkiša

Zdrave grickalice sadrže više šećera od slatkiša
  • Objavljeno: Utorak, 11.05.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Što ste jutros doručkovali? Kroasan od čokolade i kavu? Ili ste ipak ljubitelj žitarica s mlijekom? Kada bismo obratili pažnju na brojke s poleđine kutije naših omiljenih žitarica, vidjeli bismo da jedna porcija sadrži više šećera od komada čokoladne torte ili poveće porcije sladoleda.

Srušen je mit o nutritivnim vrijednostima tzv. najboljeg doručka u koji smo svi naivno povjerovali.

Glasovite pahuljice ne zahtijevaju kuhanje, klinci ih mogu pripremiti sami, svi ih vole i rijetko će zdjelicu ostaviti polupunu, dostupne su cijele godine i još k tome zdrave - savršen obrok.

Neke od njih zaista jesu takve, no pored svih onih okusa, boja i oblika koje možemo naći na policama svakog dućana, tko još jede obični cornflakes ili bezukusne zobene pahuljice.

'Pahuljice imaju malo masti, kalorija i dobar su izvor vitamina, minerala i vlakana. One su također i glavni izvor željeza za djecu', rekla je glasnogovornica Kellogga.

No, neke od najgorih pahuljica upravo su Kelloggov Crunch Nut i Coco Pops, te Special K, koji svojom ambalažom i reklamnom kampanjom ostavlja dojam dijetalnog proizvoda.

Na ovaj problem upozoravaju stručnjaci, te pozivaju proizvođače hrane da smanje količinu šećera, soli i zasićenih masti u svojim proizvodima. Podsjećaju da je upravo šećer glavi uzrok pretilosti, uzročnik dijabetesa te srčanih bolesti.

Ujutro kada sebi i klincima poslužimo preporučenu porciju pahuljica od 40 grama, zapravo unesemo i do 15 grama šećera u svoj organizam.

Kelloggov Coco Pops u jednoj porciji ima 14,8 g, Crunchy Nut 13,6 g, dijetalni Special K 6,8 g, dok Podravkin Lino Crunch u jednoj porciji sadrži čak 14,4 grama šećera.

Prema ovim brojkama, bolje je za doručak pojesti krafnu s pekmezom, koja ima samo 8,6 grama šećera, ili sladoled od vanilije.

Vivarini Crunchy Muesli i Podravkina Provita u preporučenoj porciji sadrže 10, dok Nestleov Fitness sadrži samo 6,9 grama šećera.

Čokoladice od žitarica, poput Frutabele, također su šećerne bombe s 19,3 grama šećera. No obični Kelloggov Cornflakes sadrži samo 3,2 g šećera, tako da je porcija takvih pahuljica s mlijekom i voćem najbliže zdravom obroku.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti