Zašto su jaja za doručak bolji izbor od žitarica?

Zašto su jaja za doručak bolji izbor od žitarica?

Zašto su jaja za doručak bolji izbor od žitarica?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.09.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Znamo da je doručak najvažniji obrok u danu no ponekad je ujutro, dok smo još sneni teško odabrati što jesti. Izbor je još teži kada želimo pojesti zdrav obrok, a nismo sigurni što je bolje.

Tim stručnjaka iz Los Angelesa je proveo istraživanje u kojemu je sudjelovalo 20 sudionika s prekomjernom tjelesnom težinom. Podijelili su ih u 2 grupe, jedna grupa je za doručak jela jaja, a druga žitarice. Obje vrste namirnica sadrže proteine te su odličan izbor za doručak.

Što jesti za doručak?

Međutim, znanstvenici su otkrili da su jaja bolji izbor jer će osjećaj sitosti zadržati znatno duže od žitarica. Prije početka istraživanja, kao i na kraju, znanstvenici su sudionicima mjerili razinu ghrelina (hormona koji potiče glad) i leptina (hormona koji potiče sitost).

Znanstvenici su otkrili da osobe, koje su za doručak jele jaja, imaju manju razinu ghrelina, a veću leptina u kasnijim razdobljima dana, što znači da su tijekom dana unosili manju količinu hrane, za razliku od skupine koja je za doručak jela žitarice.

Istraživači ističu da hrana koja sadrži kvalitetniju vrstu proteina duže održava osjećaj sitosti. Prema rezultatima istraživanja jaja bi se mogla koristiti u prevenciji debljanja, ali i kod smanjenja težine.

Jedno veliko jaje sadrži oko 70 kalorija, 5g proteina, 5g masti i 186mg kolesterola. Znanstvenici također ističu da je kuhano jaje najzdraviji oblik pripremljenog jajeta jer ne sadrži dodatne kalorije iz ulja, a sigurniji je od sirovog zbog termičke obrade.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti