Astma

Astma

Astma
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
U bolesnika s astmom preporučuje se bavljenje sportom i drugim tjelesnim aktivnostima. To je osobito važno u djece kako bi se dišni mišići što bolje razvili, a spriječio nastanak prekomjerne tjelesne težine radi fizičke neaktivnosti. Ako je fizički napor dokazan pokretač astme, preporučuje se prije napora uzeti odgovarajući lijek (bronhodilatator, antileukotrijen).
Kategorija: Dišni sustav

Koji su klinički znakovi astme?

Klasično, astma se iskazuje napadajima otežanoga disanja, popraćenog kašljem, sviranjem u prsima (piskanjem, fućkanjem), nedostatka zraka i pritiskom u prsima. Napadaji se češće javljaju noću i pred jutro, različite su učestalosti, sukladno stupnju težine bolesti. U manje tipičnom obliku, napadi suhog nadražajnog kašlja mogu biti jedini znak astme. Na astmu treba posumnjati i u bolesnika koji imaju učestale prehlade, koje se redovito "spuštaju u pluća" i traju više od 10 dana.

Što učiniti u slučaju pogoršanja bolesti?

Nužno je procijeniti stupanj pogoršanja. U idealnim okolnostima tu procjenu može provesti dobro educiran bolesnik s astmom. U protivnom Će to učiniti liječnik. Procjenu težine znakova bolesti olakšava uporaba mjerača vršnog protoka zraka (PEF mjerač). Radi se o maloj, jednostavnoj spravi kojom bolesnik mjeri veličinu protoka zraka kroz dišne putove u izdisaju. Izmjerene vrijednosti se uspoređuju s tabličnim normalnim vrijednostima za odgovarajuću dob, uzrast i spol. Ako je PEF u pogoršanju bolesti 60% - 80% očekivanih vrijednosti, potrebno je povisiti doze lijekova, a u slučaju PEF-a ispod 60% očekivane vrijednosti, ili manjim od 150 L/min, nužno je potražiti liječničku pomoć. Preporučuje se da bolesnik ima pisani plan postupaka koje valja provesti u slučaju napadaja astme.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!