Upala pluća

Upala pluća

Upala pluća
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Pneumonija je najteža infekcija dišnog sustava i zaslužuje posebnu pozornost. Uzrokovana je različitim mikroorganizmima, a pojavljuje se u svim dobnim skupinama i u osoba s različitim kroničnim bolestima i oštećenjima obrambenog sustava.
Kategorija: Dišni sustav

Što je upala pluća?

Akutne upalne bolesti dišnog sustava najčešće su bolesti suvremenog čovjeka i čine dvije trećine svih infekcija. Pneumonija je najteža infekcija dišnog sustava i zaslužuje posebnu pozornost. Uzrokovana je različitim mikroorganizmima, a pojavljuje se u svim dobnim skupinama i u osoba s različitim kroničnim bolestima i oštećenjima obrambenog sustava. Pneumonija je najčešća i najteža, nerijetko i smrtonosna bolest u starijih ljudi.

Mnoge vrste upala pluća danas se uspješno liječe antibioticima i mirovanjem. Prevencija upale pluća je osnovni cilj, no ukoliko se bolest ipak razvije, najbolje su šanse za izlječenje ako se bolest dijagnosticira u ranom stadiju. Infekcija dovodi do upale plućnog tkiva, što otežava disanje bolesnika. Upala pluća često se razvija iz obične prehlade ili gripe, može biti povezana s nekim drugim bolestima, a može se razviti i kao potpuno samostalna bolest.

Upala pluća ili pneumonija je akutna infekcija plućnog tkiva uključujući alveolarne prostore i prostor između alveola, tzv. intersticij. Uzrokovana je jednim od brojnih mogućih uzročnika: bakterijama, virusima, gljivicama, a može nastati i udisanjem (aspiracijom) prašine, kemijskih iritansa, hrane ili povraćenog sadržaja.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!