Lajmska bolest

Lajmska bolest

Lajmska bolest
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 11.891
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Lajmska borelioza je infekcija uzrokovana bakterijom Borreliom burgdoferi, a prenosi se ugrizom inficiranog krpelja.
Kategorija: Infekcije

Liječenje lajmske bolesti

Lajmska borelioza se liječi antibioticima. Važno je liječiti prvi stadij bolesti, EM, kako bi se spriječio razvoj težih i kroničnih oblika bolesti. U liječenju EM kod nas se i u djece i u odraslih preporučuje azitromicin jednom dnevno tijekom 5 dana. Nakon liječenja EM neki bolesnici mogu imati dugotrajne bolove u mišićima i zglobovima i često su klonuli što je sve dio tzv. postlajmskog sindroma koji ne treba liječiti antibioticima.
U svijetu postoji i cjepivo koje se preporuča ljudima koji žive u endemičnim područjima za ovu bolest, a provode puno vremena u šumovitim ili travnatim područjima.

Prevencija lajmske bolesti​

Najbolji način prevencije je izbjegavati područja gdje se nalaze krpelji i to tijekom toplijeg dijela godine. Krpelji se često nalaze u šumovitim područjima i u blizini travnatih površina u sjeni. Krpelji su uobičajeni tamo gdje šumovita i travnata područja graniče. Da bi smanjili izlaganje, nosite duge hlače i košulje dugih rukava koje pristaju usko uz nogu i ruku. Također nosite šešire, stavite hlače u čarape i obucite uske cipele. Mogu pomoći i sredstva protiv insekata (repelenti).

Kako ukloniti krpelja?

  • Uzmite pincetu.
  • Pritisnite nježno, ali čvrsto, tupom pincetom blizu "glave" krpelja.
  • Preporuka ja da se krpelj "okreće" u ravnini kože pa tek onda podigne sa kože. Krpelj izvucite bez trzaja.
  • Nemojte zdrobiti tijelo krpelja i ne dirajte ga golim prstima kako biste izbjegli zarazu.
  • Natrljajte vatom područje ugriza antiseptikom kako biste spriječili bakterijsku infekciju.

www.plivazdravlje.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!