Kolera

Kolera

Kolera
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kolera je kratkotrajna, akutna infekciozna bolest koju uzrokuje Vibrio cholerae karakterizirana obilnim, bezbolnim, vodenastim proljevima, povraćanjem i simptomima dehidracije.
Kategorija: Infekcije

Definicija kolere

Kolera je kratkotrajna, akutna infekciozna bolest koju uzrokuje Vibrio cholerae karakterizirana obilnim, bezbolnim, vodenastim proljevima, povraćanjem i simptomima dehidracije.

Etiologija

Uzročnik je Vibrio cholerae gram negativni bacil nalik na zarez. Antigena struktura je osnova za serotipizaciju (Ogawa, Inaba i Hikojima) ali je biotip El Tor potisnuo u posljednjoj pandemiji klasične serotipove. Vibrio (El Tor) je otporan na vanjske čimbenike, ukoliko se nalazi u morskoj vodi može preživjeti nekoliko tjedana, vrlo je osjetljiv na dezinficijense.

Epidemijologija

Čovjek je rezervoar infekcije te se kolera prenosi s čovjeka na čovjeka preko okoline. Izvor infekcije su bolesne osobe s tipičnom ili atipičnom kliničkom slikom ali i oni s inaparentnom (neizraženom) infekcijom, kliconoštvo je kod kolere kratkotrajno (tjedan do mjesec dana rjeđe više). Prijenos je najčešće pijenjem zagađene (stolica, izbljuvak) vode, ali je moguć i prijenos preko hrane, prljavih ruku i ostalih predmeta. Kolera se javlja u krajevima s niskim higijenskim standardom i lošom opskrbom vode. Endemska je za područja Azije, Srednjeg Istoka i Afrike. Imunitet je kratkotrajan nakon preboljele kolere, tako da su moguća ponovna javljanja bolesti kod iste osobe.

Patogeneza

Vibrio cholerae nakon što dođe u tanko crijevo, proizvodi egzotoksin (enterotoksin) koji je odgovoran za razvoj bolesti. Egzotoksin se veže za stanice epitela crijeva i aktivira enzim adenilciklazu. Posljedica je povećano stvaranje cAMP-a. Povišena koncentracija cAMP-a u crijevnim stanicama uzrokuje toliko obilno izlučivanje soli i vode u lumen tankog crijeva da debelo crijevo ne može toliku količinu apsorbirati pa nastaju obilni vodenasti proljevi koji brzo dovode do dehidracije, acidoze te u krajnjem slučaju zatajenja bubrega i smrti.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!