Ponavljane upale mokraćnog sustava

Ponavljane upale mokraćnog sustava

Ponavljane upale mokraćnog sustava
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Upale mokraćnog sustava znaju se dosadno ponavljati, osobito kod starijih žena i trudnica. Vrlo su učestale, od njih su češće samo upale dišnog sustava. Uzrokuju velik pobol i financijski teret te izluđuju ne samo pacijenta već i liječnike.
Kategorija: Mokraćni sustav

Definicija ponavljane upale mokraćnog sustava

Upale mokraćnog sustava znaju se dosadno ponavljati, osobito kod starijih žena i trudnica. Vrlo su učestale, od njih su češće samo upale dišnog sustava. Uzrokuju velik pobol i financijski teret te izluđuju ne samo pacijenta već i liječnike. Nema dokaza kako ponavljane upale mokraćnog sustava uzrokuju hipertenziju (povišen krvni tlak) ili bolest bubrega ukoliko ne postoje poremećaji građe i/ili funkcije mokraćnog sustava. Dijagnoza upale mokraćnog sustava postavlja se temeljem simptoma i nalaza vise od 1000 bakterija u mokraći (bakteriurija). Određene osobine čovjeka i mikroorganizma pridonose ponavljanju infekcije. Mokraćne upale su česte tijekom trudnoće; nedavne studije ih povezuju s mentalnom retardacijom i razvojnim poremećajima djeteta.

Nazivlje

Rekurentne infekcije urinarnog trakta (engl. recurrent urinary tract infections) naziv je koji se češće koristi u medicinskim krugovima.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!