Bipolarni poremećaj

Bipolarni poremećaj

Bipolarni poremećaj
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bipolarni poremećaj ponekad se naziva manično-depresivni poremećaj. Promjene raspoloženja u rasponu od depresije do manije.
Kategorija: Mentalno zdravlje

Kako si možete pomoći ako imate bipolarni poremećaj?

Vjerojatno ćete morati napraviti promjene načina života da se zaustave ponašanja koja pogoršavaju bipolarni poremećaj.

Ovdje su neki koraci koje treba poduzeti:

Prestanite piti ili koristiti droge

Okružite se ljudima koji pozitivno utječu na vas i neće poticati nezdravo ponašanje ili stavove koji mogu pogoršati bipolarni poremećaj.
Umjerena, redovita tjelovježba može pomoći stabilizirati raspoloženje.
Dovoljno sna je važan dio upravljanja raspoloženjem.

Alternativne metode samopomoći

Neki alternativni tretmani mogu pomoći, ali nema puno istraživanja o njima. Većina studija koje postoje su se odnose na depresije.

Omega 3 masne kiseline

Mogu pomoći poboljšati funkcije mozga i depresiju povezanu s bipolarnim poremećajem. Bipolarni poremećaj, kako se čini, manje je uobičajen u područjima u svijetu gdje ljudi redovito jedu ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama.

Gospina trava

Ova biljka može biti od pomoći kod depresije. Međutim, može biti u interakciji sa antidepresivima i drugim lijekovima, i ima potencijal da aktivira maniju kod nekih ljudi.

S-adenozil-L-metionin

Ovaj aminokiselinski dodatak čini se da pomaže moždane funkcije vezane uz depresiju. Kao i gospina trava, isto može izazvati manije kod nekih ljudi.

Biljna kombinacija

Biljni lijekovi koji kombiniraju više različitih biljaka, poput onih koji se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini, nisu dobro istraženi. Neki pomažu, ali rizici i prednosti još uvijek nisu jasni.

Akupunktura

Ova drevna kineska praksa umetanja sitnih iglica u kožu može osloboditi depresije, ali potrebne su studije za potvrdu.

Joga

Joga može pomoći u ublažavanju depresije i promjena raspoloženja povezanih s bipolarnim poremećajem. Ona također ima niz drugih zdravstvenih pogodnosti.

Masaža

Masaža također može pomoći osloboditi anksioznosti i stresa, koji mogu pogoršati simptome bipolarnog poremećaja.

  • Nemojte prestati uzimati propisane lijekove ili preskočiti terapiju. Alternativna medicina nije zamjena za redovite zdravstvene koristi kada je u pitanju liječenje bipolarnog poremećaja.
  • Budite iskreni sa svojim liječnicima. Recite im točno koje tretmane koristite ili želite probati.

Budite svjesni potencijalne opasnosti. Samo zato što je prirodno, ne znači da je sigurno. Prije korištenja alternativne medicine, budite sigurni da znate rizike i moguće interakcije s lijekovima.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!