Divertikularna bolest

Divertikularna bolest

Divertikularna bolest
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Broj pregleda: 15.122
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Divertikularna bolest je stanje u kojem na debelom crijevu nastaju male vrećice crijevne sluznice koje izbijaju kroz stjenku crijeva kao mali baloni. Te vrećice se nazivaju divertikuli. Ako se vrećice upale, to stanje je poznato kao divertikulitis.
Kategorija: Probavni sustav

Kako se liječi divertikularna bolest?

Ako su vaši simptomi blagi, liječnik će vam savjetovati da uzimate više vlakana u prehrani. To znači mnogo voća i povrća, kruha od cjelovitog zrnja i mekinja. Liječnik može propisati i lijekove koji stimuliraju probavu ili pak one koji je usporavaju , što ovisi o simptomima. Ako imate jake simptome koji upućuju na upalu ili infekciju, vjerojatno ćete morati otići u bolnicu i primiti antibiotike i infuziju. Vrlo rijetko je potrebna operacija.

Koje su komplikacije?

Može se dogoditi da pukne (perforira) crijevo što je povezano s istjecanjem sadržaja crijeva u trbušnu šupljinu i infekcijom. Nakon upale može se razviti vezivni ožiljak (striktura) koji može suziti prolaz crijevnom sadržaju.

Kako spriječiti divertikularnu bolest?

Najvažniji način samopomoći je izbjegavanje opstipacije. To uključuje uzimanje mnogo vlakana prehranom, dovoljno tekućine i fizičku aktivnost.

www.plivazdravlje.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!