Divertikularna bolest

Divertikularna bolest

Divertikularna bolest
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Divertikularna bolest je stanje u kojem na debelom crijevu nastaju male vrećice crijevne sluznice koje izbijaju kroz stjenku crijeva kao mali baloni. Te vrećice se nazivaju divertikuli. Ako se vrećice upale, to stanje je poznato kao divertikulitis.
Kategorija: Probavni sustav

Koji su simptomi divertikularne bolesti?

Bol koja se često javlja prije pražnjenja crijeva u lijevom donjem dijelu trbuha, a prestaje nakon pražnjenja crijeva. Bol se može pojavljivati i nestajati. Također su česte promjene u pražnjenju crijeva, uz opstipaciju ili naizmjenično opstipaciju i proljev. Trbuh je često napuhnut, a probava zvučna uz mnogo plinova. Ako je bol jača nego uobičajeno, a uz to se pojavi i povišena tjelesna temperatura i promjene u pražnjenju crijeva vjerojatno se radi o upali divertikula ili divertikulitisu. To znači da je neki od divertikula upaljen ili inficiran.

Kada se treba obratiti liječniku?

Ako imate uporne bolove u donjem dijelu trbuha, trebate dogovoriti pregled kod svog liječnika opće prakse. Ako vam se iznenada promijeni učestalost stolice, pogotovo ako također osjećate bol i pojavi se krvarenje iz zadnjeg crijeva- trebate dogovoriti pregled što je moguće prije. Ako je bol vrlo jaka i općenito se osjećate loše i imate povišenu temperaturu, morat ćete hitno pozvati liječnika.

Koje testove će liječnik učiniti?

Liječnik će vam postaviti određena pitanja i pregledati vas. Možda će htjeti pregledati i zadnje crijevo. Ako su vaši simptomi vrlo jaki, liječnik vas može poslati u bolnicu na daljnja ispitivanja. Jedno od njih uključuje uvođenje posebnog instrumenta u debelo crijevo kroz zadnje crijevo i pregled unutrašnjosti crijeva (rektoskopija). Druga vrsta pregleda uključuje upuhivanje zraka i posebne tekućine u crijevo i snimanje rendgenskim zrakama (RTG kolona kontrastnim sredstvom - barijeva kaša)

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!