Belogent mast

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis

Što Belogent 0,5 mg + 1 mg/g mast sadrži?

Djelatne tvari su betametazon u obliku betametazondipropionata i gentamicin u obliku gentamicinsulfata.

Jedan gram masti sadrži 0,5 mg betametazona u obliku betametazondipropionata i 1 mg gentamicina u obliku gentamicinsulfata.

Pomoćne tvari su: parafin, tekući; vazelin, bijeli.

Kako Belogent 0,5 mg + 1 mg/g mast izgleda i sadržaj pakiranja

Mast je bijele boje, poluprozirna, homogena.15 g masti u aluminijskoj tubi s plastičnim zatvaračem, u kutiji.

Kako čuvati Belogent 0,5 mg + 1 mg/g mast?

Čuvati izvan pogleda i dohvata djece.

Čuvati na temperaturi ispod 25°C.

Belogent 0,5 mg + 1 mg/g mast se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakiranju.

Lijekovi se ne smiju uklanjati putem otpadnih voda ili kućnog otpada. Pitajte svog ljekarnika kako ukloniti lijekove koje više ne trebate. Ove mjere pomoći će u zaštiti okoliša.

Primjena

Što je Belogent 0,5 mg + 1 mg/g mast i za što se primjenjuje?

Belogent 0,5 mg + 1 mg/g mast sadrži betametazon, koji je glukokortikoidni steroid iz skupine jakih kortikosteroida, i antibiotik gentamicin, koji liječi bakterijske infekcije izazvane mikroorganizmima osjetljivim na gentamicin.

Belogent 0,5 mg + 1 mg/g mast se primjenjuje kod bolesti kože koje reagiraju na lokalno liječenje kortikosteroidima, kao što su psorijaza, dermatitis, ekcem, seboreja i druge promjene na koži, a komplicirane su sekundarnom infekcijom uzrokovanom mikroorganizmima osjetljivim na gentamicin ili kod sumnje na takve infekcije.

Doziranje

Kako primjenjivati Belogent 0,5 mg + 1 mg/g mast?

Uvijek primjenjujte Belogent 0,5 mg + 1 mg/g mast točno onako kako Vam je rekao liječnik. Provjerite s Vašim liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni.

Belogent 0,5 mg + 1 mg/g mast je namijenjena samo za vanjsku primjenu na koži.

Ako nije drukčije propisano, mast se primjenjuje 1-2 puta na dan u odraslih, a u djece jednom dnevno. Učestalost primjene može se smanjiti tijekom poboljšanja bolesti.

Mast se laganim utrljavanjem nanosi u tankom sloju na zahvaćena područja kože.

Tretirano područje kože ne bi trebao biti veće od 10% ukupne površine tijela. Primjena lijeka u djece mora biti svedena na najkraće moguće vrijeme i na manja područja kože. Mast se koristi za suhu kožu.

Operite ruke nakon korištenja ovog lijeka, osim ako ga ne primjenjujete na rukama.

Koliko dugo možete primjenjivati Belogent 0,5 mg + 1 mg/g mast

Zbog sadržaja gentamicina u sastavu ovog lijeka, liječenje u odraslih ne smije biti dulje od 7-10 dana, a u djece 7 dana.

Ako ste primijenili više Belogent 0,5 mg + 1 mg/g masti nego što ste trebali

Nikad ne primjenjujte više Belogent 0,5 mg + 1 mg/g masti nego što Vam je propisano.

U slučaju da ste primijenili Belogent 0,5 mg + 1 mg/g mast u velikoj količini ili tijekom duljeg razdoblja od propisanog, odmah se posavjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

Ako ste zaboravili nanijeti Belogent 0,5 mg + 1 mg/g mast

Ako ste zaboravili nanijeti Belogent 0,5 mg + 1 mg/g mast učinite to što prije te zatim nastavite prema uobičajenom rasporedu. Ne primjenjujte povećane količine Belogent 0,5 mg

+ 1 mg/g masti kako biste nadoknadili dozu koju ste propustili.

Ako ste zabunom progutali Belogent 0,5 mg + 1 mg/g mast

Ako ste Vi ili netko drugi zabunom progutali Belogent 0,5 mg + 1 mg/g mast, odmah obavijestite svog liječnika.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Nemojte primjenjivati Belogent 0,5 mg + 1 mg/g mast:

 • ako ste preosjetljivi na betametazon i/ili druge kortikosteroide, gentamicin i/ili druge aminoglikozidne antibiotike, ili na bilo koji drugi sastojak ovog lijeka
 • ako ste trudni
 • u djece mlađe od godinu dana
 • ako imate virusnu infekciju, uključujući reakciju na cijepljenje i vodene kozice, herpes simplex, herpes zoster, kožni oblik tuberkuloze i sifilisa, rozaceju i dermatitis nalik rozaceji, gljivičnu infekciju kože ili bolest oka
 • ako uzimate aminoglikozidne antibiotike za liječenje bakterijske infekcije
 • ako bolujete od teškog poremećaja rada bubrega.

Budite posebno oprezni s Belogent 0,5 mg + 1 mg/g mašću

 • Ako pri primjeni ovog lijeka dođe do reakcije preosjetljivosti na koži (uz pojavu svrbeža, peckanja i crvenila), odmah prestanite primjenjivati lijek i javite se liječniku.
 • Ne primjenjujte ovaj lijek ispod zavoja, osim kada je to neophodno, kao niti kod djece ispod pelena (posebice plastičnih) jer se tako pojačava apsorpcija (unos lijeka u organizam)lijeka.
 • Ovaj lijek nemojte dugotrajno primjenjivati na lice.
 • Potrebno je izbjegavati primjenu na velikim površinama kože.
 • Ne primjenjujte ga u uho, u oči ili u blizini očiju, na spolovilo i u blizini tjelesnih otvora, kao niti na otvorene rane i oštećenu kožu.
 • Ako je primjena ovog lijeka neophodna u djeteta ili kroz dulje razdoblje, potreban je stalni liječnički nazor.
 • Neka mjesta na tijelu kao što su prepone, pazuh i područje oko čmara, podložnija su nastanku strija pri lokalnom liječenju ovim lijekom pa stoga primjenu na tim područjima maksimalno ograničite.
 • Kod pojave gljivične superinfekcije kožnih promjena, posavjetujte se s liječnikom kako bi se dodatno primijenio odgovarajući lijek.
 • Treba imati na umu kako dugotrajna lokalna primjena gentamicina može uzrokovati pojavu mikroorganizama otpornih nagentamicin.
 • Ako se razvije infekcija mikroorganizmima otpornim na gentamicin, posavjetujte se s liječnikom kako bi se primijenilo odgovarajuće liječenje.
 • Oprez je potreban pri primjeni ovog lijeka ako bolujete od mijastenije gravis, Parkinsonove bolesti ili drugih poremećaja s pojavom mišićne slabosti, ili ako istodobno uzimate druge lijekove koji djeluju na provodljivost živaca.

Ako se bilo što od navedenog odnosi na Vas, ili, pak, niste sigurni, obratite se svom liječniku prije primjene Belogent 0,5 mg + 1 mg/g masti.

Uzimanje drugih lijekova s Belogent 0,5 mg + 1 mg/g masti

Obavijestite svojeg liječnika ili ljekarnika ako uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koje druge lijekove, uključujući i one koje ste nabavili bez recepta.

Istodobna primjena s drugim dermatološkim pripravcima može imati za posljedicu manju djelotvornost ovog lijeka.

Oprez je potreban pri istodobnoj primjeni nekih antimikotika, drugih antibiotika i heparina.

Djeca

Ne smije se koristiti u djece mlađe od godinu dana.

U djece, zbog veće površine kože u odnosu na tjelesnu masu i nedovoljno razvijenog rožnatog sloja, može doći do apsorpcije proporcionalno veće količine lokalno primijenjenog  betametazona, odnosno gentamicina, te na taj način do sustavnih nepoželjnih učinaka. Osim  toga, treba imati na umu kako primjena preparata ispod pelena (posebice plastičnih), može dovesti do pojačane apsorpcije, jer pelene djeluju kao nepropusni zavoj. Primjenu u djece ograničite na najkraće moguće vrijeme, uz krajnji oprez.

Trudnoća i dojenje

Pitajte svog liječnika ili ljekarnika za savjet prije nego počnete koristiti bilo koji lijek.

Ovaj lijek ne smijete uzimate ako ste trudni.

Ako dojite, posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. Potrebno je izbjegavati dodir djeteta s liječenim područjem kože.

Kao i svi drugi lijekovi Belogent 0,5 mg + 1 mg/g mast može izazvati nuspojave, iako se one neće javiti kod svih.

Nuspojave koje se javljaju pri lokalnoj primjeni kombinacije betametazona i gentamicina u terapijskim dozama obično su blage naravi, a mogu biti lokalne na mjestu primjene te sustavne kao posljedica apsorpcije lijeka u cirkulaciju.

Pri primjeni ovog lijeka vrlo rijetko su zabilježene reakcije preosjetljivosti i promjene boje kože. Na koži je moguća pojava pečenja, svrbeža, iritacije, suhoće, upale kože i korijena dlake, pojačane dlakavosti, akna, upale u području oko usta, reakcije preosjetljivosti, ispucanosti, istanjene kože, strija, otežanog cijeljenja rane i sličnih promjena.

Sustavne nuspojave lokalno primijenjenog betametazona i gentamicina javljaju se izuzetno rijetko, uglavnom pri predoziranju, liječenju velikih površina i rana, ili tijekom dugotrajnog liječenja, te obično nestaju odmah nakon prekida liječenja.

Prvenstveno djeca moraju biti pod strogim nadzorom liječnika, zbog mogućnosti pojačane apsorpcije djelatnih tvari i posljedičnih sustavnih nuspojava liječenja.

Prijavljivanje nuspojava

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. Ovo uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Nuspojave možete prijaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava:

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Odsjek za farmakovigilanciju

Roberta Frangeša Mihanovića 9
10 000 Zagreb
Republika Hrvatska
Fax: + 385 (0)1 4884 119
Website: www.halmed.hr
e-mail: nuspojave@halmed.hr

Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti ovog lijeka.

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.
Napomena

Sve informacije o lijekovima i homeopatskim proizvodima sadržane na ovim stranicama su namijenjene zdravstvenim djelatnicima u RH.

Svaka osoba koja je dobila pristup podacima na ovim stranicama snosi potpunu odgovornost za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja ove stranice.

Što su lijekovi na recept?

Većinu lijekova treba uzimati pod nadzorom liječnika.

Oni su namijenjeni bolesnicima, za određeno stanje organizma i zato moraju biti propisani od liječnika na recept.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.