Dunja čuva zdravlje i vitku liniju!

Dunja čuva zdravlje i vitku liniju!

Dunja čuva zdravlje i vitku liniju!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 26.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dunja sadrži jako malo kalorija. Naime, 100 grama dunje sadrži tek 57 kalorija. U njenom sastavu pronalazimo veći udio antioksidanata nego u jabukama ili kruškama. Ovo voće je odličan izvor vlakana, minerala i vitamina.

Dunja je odličan izvor dijetalnih vlakana. Fitokemikalije, katehini i epikatehini, pomažu u prevenciji kancerogenih stanica i potiču oslobađanje toksina iz tijela. Redovitom konzumacijom dunje možete dramatično smanjiti rizik od nastanka bolesti i poremećaja probavnog sustava, i raka debelog crijeva. Tanini, koje pronalazimo u dunji, pomažu u regulaciji razine kolesterola i u održavanju zdrave tjelesne težine.

Dunja u svom sastavu ima nekoliko različitih ulja, kao što su furfural, limonen i linalol. Ta ulja su ono što dunji daje prepoznatljiv i jedinstven miris.

Zrela dunja je jako dobar izvor vitamina C. Naime, 100 grama dunje pruža oko 15 miligrama vitamina C. To je 25% preporučene dnevne doze. U tijelu je neophodan za borbu protiv slobodnih radikala. Potiče rad imunološkog sustava, smanjuje rizik od nastanka različitih infekcija i kronične upale.

Dunja je jako dobar izvor tijelu važnih minerala, kao što su željezo, kalij i magnezij. U njezinom sastavu pronalazimo i vitamine B kompleksa, tiamin, riboflavin i piridoksin.

Iako to još uvijek nije znanstveno dokazano, stručnjaci vjeruju da dunja ima odlična antialergijska i protuupalna svojstva. Ekstrakt sjemenki dunje može se koristiti za liječenje i ublažavanje atopijskog dermatitisa, a stručnjaci vrlo često preporučuju dunju osobama koje su sklone alergijskim reakcijama na hranu.

Dunja se jako rijetko jede sirova jer je njezin okus previše intenzivan, a tekstura gruba. Kuhanjem dunje se dobiva željena tekstura i okus, a istovremeno se zadržavaju spojevi koji potiču zdravlje cjelokupnog organizma.

Napravite sami domaći džem od dunja!

Dunja ima odlična protuupalna svojstva

Zahvaljujući visokom udjelu vitamina C, dunja može pomoći u prevenciji kronične upale i ublažiti simptome kroničnih bolesti. Plod i sjemenke se vrlo često koriste za liječenje atopijskog dermatitisa.

Potiče mršavljenje

S obzirom na nisku kalorijsku vrijednost, dunja može pomoći u postizanju i održavanju zdrave tjelesne težine. Sadrži malo masti, soli i kolesterola.

Ublažava probavne smetnje

Dunja je vrlo učinkovita u ublažavanju jutarnjih mučnina. Kada se pomiješa s medom, može pomoći u liječenju proljeva, zatvora i ublažavanju simptoma hemoroida.

Dunja ima odlična antioksidacijska svojstva

Zahvaljujući visokom udjelu polifenola, dunja će smanjiti razinu slobodnih radikala, štetnih spojeva koji povećavaju rizik od nastanka niza bolesti i ubrzavaju proces starenja.

Dunja ima odlična antivirusna svojstva

Istraživanja su pokazala da dunja može smanjiti rizik od nastanka gripe i prehlade. Ako pojedete dunju već kod prvih simptoma gripe i prehlade, možete dramatično smanjiti trajanje bolesti i ubrzati oporavak.

Dunja ima odlična antikancerogena svojstva

Antioksidanti u dunji smanjuju razinu slobodnih radikala i uništavaju kancerogene stanice. Zrnasti okus dunje je posljedica tanina, spojeva koji štite staničnu membranu od toksina i štetnih kemijskih spojeva.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije