Zaboravljeno jesensko voće za bolje zdravlje i prevenciju bolesti

Zaboravljeno jesensko voće za bolje zdravlje i prevenciju bolesti

Zaboravljeno jesensko voće za bolje zdravlje i prevenciju bolesti
  • Objavljeno: Subota, 15.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Kategorija: Zanimljivosti

Osim što je ukusna i aromatična, dunja ima odlična nutritivna svojstva. Odličan je izvor vitamina C, cinka, kalija, bakra, željeza i dijetalnih vlakana. Također, dunja sadrži fitonutrijente koji doprinose zdravlju cjelokupnog organizma.

Potražite recept za pripremu domaćeg džema od dunja.

Prevencija raka

Dunja je odličan izvor antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i smanjuju njihovo štetno djelovanje. Slobodni radikali su opasni nusprodukti staničnih procesa koji uzrokuju nastanak staničnih mutacija ili pak umiranje stanica. Antioksidanti iz dunja direktno smanjuju rizik od nastanka svih vrsta raka na način da neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala.

Potiče mršavljenje

Jedan od najboljih načina da potaknete mršavljenje je da potaknete rad probavnog sustava. Dunje su odličan izvor dijetalnih vlakana, baš kao i većina drugih vrsta voća. Konzumacijom dunje ćete potaknuti rad probavnog sustava i imati više energije. Dunje također reguliraju razinu šećera u krvi, zbog čega će spriječiti žudnju za grickalicama i slatkišima.

Regulacija krvnog tlaka

Dunje su odličan izvor kalija, minerala koji je ključan za regulaciju razine krvnog tlaka. Kalij opušta krvne žile i smanjuje pritisak na kardiovaskularni sustav. Na taj način smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara.

Prevencija bolesti probavnog sustava

Redovitom konzumacijom dunja možete potaknuti oslobađanje toksina iz probavnog sustava. Dijetalna vlakna, kojih u dunjama pronalazimo u velikom udjelu, mogu pomoći u prevenciji probavnih poremećaja i tegoba, uključujući sindrom iritabilnog kolona i rak debelog crijeva.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti