Otkrivamo zdravstvene prednosti dunja!

Otkrivamo zdravstvene prednosti dunja!

Otkrivamo zdravstvene prednosti dunja!
  • Objavljeno: Subota, 09.12.2017.
  • Broj pregleda: 1.533
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Otkrivamo zdravstvene prednosti dunja!
Izvor slike: Depositphotos

Ako je kesten kralj jeseni, dunju možemo nazvati kraljicom. Možemo ju koristiti kao prevenciju za rak, pomaže kod gubitka tjelesne težine, poboljšava probavu, smanjuje kolesterol, jača imunološki sustav, sprečava gastrointestinalne bolesti, smiruje upale, pogoduje zdravlju kože, smanjuje krvni tlak, sprečava alergijske reakcije i potiče cirkulaciju. Poprilično fascinantno za jedan, pomalo zaboravljen, plod neatraktivnog izgleda.

Dunja je prilično neobičan plod koji je usko povezan s jabukama i kruškama. Stablo dunje je listopadno i prilično maleno, a plod je žuto-zlatne boje, po konzistenciji i izgledu najsličniji kruškama. Vrijednost ovog voća kao prehrambenog proizvode datira iz daleke prošlosti kada se uzgajalo zbog svoje ornamentalne kvalitete i atraktivnih blijedo ružičastih cvjetova. Neki povjesničari smatraju da je upravo dunja, a ne jabuka, bila zabranjeno voće u Edenu.

Pripremite domaći džem od dunja!

Kao i većina voća, dunja je bogata hranjivim tvarima poput vitamina A, B i C, vlakanima i mineralima poput kalija, bakra, selena, cinka, fosfora, kalcija, željeza i magnezija. Sadrži malo masti, a njezina bogata hranjiva vrijednost djeluje aktivno na zdravlje.

1. Potiče cirkulaciju i zdravlje kose

Dunja se sastoji od pozamašne količine minerala poput željeza, bakra i cinka. Ova tri minerala, zajedno s ostalim elementima u tragovima, su bitna za proizvodnju crvenih krvnih stanica. Kada je proizvodnja crvenih krvnih stanica visoka, tada se cirkulacija pojačava, što znači da se kisik bolje prenosi cijelim tijelom. To uzrokuje povećani protok krvi kroz kožu i vlasište, što povećava zdravlje folikule dlake i potiče njezin rast.

2. Potiče mršavljenje

Poboljšanje probave jedan je od najboljih načina da zadržite željenu težinu i ubrzate metabolizam. Visoki udio vlakana u dunji, uravnotežuje i potiče bolji radi gastrointestinalnog sustava. Zauzvrat ćete imati željenu težinu i više energije.

3. Liječi ulkus

Sok od dunje je koristan za osobe koje pate od ulkusa. Također pomaže u liječenju peptičkih ulkusa jer smiruje gastrointestinalni trakt.

4. Alergijske reakcije

Dunja kontrolira alergijske reakcije. Ako se nanosi u obliku gela, može biti korisna u liječenju atopijskog dermatitisa i sličnih kožnih oboljenja. Visoke razine vitamina C, prisutne u dunji, također pomažu u kontroli upala i poboljšanju zdravlja i izgleda kože.

5. Gastrointestinalne bolesti

Osim poboljšanja funkcije probavnog trakta, vlakna prisutna u dunji mogu pomoći u sprečavanju određenih gastrointestinalnih stanja kao što su upalna bolest crijeva (IBD), različite vrste raka i divertikulitis.

Isprobajte kompot od dunja!

6. Prevencija raka

Rak je jedna od najčešćih bolesti današnjice i sve što može smanjiti šanse za razvoj raka obično postaje vrlo popularno. Dunja se sastoji od mnoštva antioksidansa koji su vrlo učinkoviti u neutralizaciji i uklanjanju slobodnih radikala u tijelu. Antioksidacijski spojevi prisutni u dunji izravno su povezani s manjom šansom za razvoj različitih vrsta raka.

7. Snižavanje krvnog tlaka

Kalij je jedan od najznačajnijih minerala prisutnih u dunji, što je bitno za održavanje normalnog krvnog tlaka i olakšavanje prijenosa tekućine u stanicama. Kalij uzrokuje opuštanje krvnih žila i arterija, čime se smanjuje naprezanje kardiovaskularnog sustavu. To smanjuje šansu za aterosklerozu, srčani i moždani udar.

8. Protuupalna svojstva

Zrela dunja obiluje vitaminom C i predstavlja gotovo 25% preporučene dnevne doze tog vitamina. Vitamin C jača imunitet i pomaže u liječenju raznih upala. Također posjeduje antialergijska svojstva i može se koristiti u pripremi prehrambenih proizvoda za alergičare.

9. Zdravlje kože

Dunja se sastoji od veće količine antioksidansa i vitamina koji su vrlo korisni za održavanje zdrave i mlade kože. Antioksidansi pomažu u uklanjanju slobodnih radikala što direktno smanjuje pojavu bora, uklanja nečistoću i brani kožu od posljedica UV zračenja.

10. Jača imunološki sustav

Kao što je već rečeno, dunja se sastoji od ogromne količine antioksidansa i vitamina C i E, što pomaže u jačanju imuniteta. Vitamin C potiče imunološki sustav što je prva linija obrane od patogenih organizama, virusa i bakterija u tijelu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije