Koristite kondome? Svejedno možete dobiti ove 4 bolesti!

Koristite kondome? Svejedno možete dobiti ove 4 bolesti!

Koristite kondome? Svejedno možete dobiti ove 4 bolesti!
  • Objavljeno: Utorak, 01.09.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Ovo su 4 najčešće bolesti kojima se možete zaraziti i kada koristite kondome!

Spolno prenosive bolesti koje se šire kontaktom kože na kožu mogu se i dalje širiti ako tijekom spolnog odnosa koristite kondom.

Prezervativi štite od spolno prenosivih bolesti koje se nalaze u tjelesnim tekućinama poput sjemena, vaginalnih tekućina i krvi.

Ali, postoje i spolno prenosive bolesti koje se ne prenose samo preko tjelesnih tekućina i mogu se dobiti i uz korištenje prezervativa.

HPV

HPV je najčešća spolno prenosiva bolest. Postoji više od 100 tipova virusa. Neki sojevi HPV-a prolaze nezapaženo i čini se da uopće ne uzrokuju nikakve simptome, dok drugi mogu uzrokovati genitalne bradavice ili različite vrste raka.

Genitalne bradavice mogu biti na dijelovima genitalija koje nisu pokrivene kondomom i HPV se može širiti kontaktom kože na kožu. Što je još gore, mnogi nemaju nikakve simptome, pa često nesvjesno prenose HPV partnerima.

Sifilis

Sifilis je vrlo zarazna bakterijska infekcija koja se širi putem seksualnog kontakta, uključujući oralni, vaginalni i analni seks. Na mjestu infekcije se javljaju čirevi, a partneri se mogu zaraziti putem kontakta kože na kožu bez obzira na uporabu kondoma.

Stidne uši

Stidne uši se najčešće javljaju među tinejdžerima i tipično se šire tijekom spolnog odnosa preko kože. Nažalost, stidne uši se mogu se proširiti bez obzira na upotrebu kondoma.

Molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum uzrokuje male crvene ili ružičaste izbočine koje se stvaraju na tijelu. Ove čvrste izbočine su bezbolne. Kada se javljaju na genitalijama i prenose se kontaktom sa zaraženom osobom, smatraju se spolno prenosivom bolešću.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti