Najčešće spolno prenosive bolesti i njihovi simptomi

Najčešće spolno prenosive bolesti i njihovi simptomi

Najčešće spolno prenosive bolesti i njihovi simptomi
  • Objavljeno: Nedjelja, 18.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Spolno prenosiva bolest je bilo koja bolest koja se prenosi spolnim putem (oralno, vaginalno, analno) ili samim dodirivanjem genitalnog područja. Prevencija spolno prenosivih bolesti se temelji na prakticiranju sigurnog seksa. Ako sumnjate na zarazu spolno prenosivom bolešću, svakako se obratite liječniku. Donosimo vam neke od najčešćih spolno prenosivih bolesti i uobičajene simptome kako biste mogli na vrijeme potražiti liječničku pomoć.

Gonoreja

Gonoreja je uzrokovana bakterijskom infekcijom. Javlja se na području cerviksa kod žena i uretre kod muškaraca, ali i na području grla kod oba spola. Prenosi se vaginalnim, oralnim i analnim seksom. Simptomi gonoreje su suptilni, a najčešći se javlja osjećaj žarenja tijekom mokrenja ili iscjedak žute boje.

Saznajte sve o testiranjima i pretragama za spolno prenosive bolesti.

Hepatitis B

Ovo je jedna od najčešćih spolno prenosivih bolesti, iako je cjepivo dostupno. Ako se hepatitis B ne liječi, može uzrokovati trajna i ozbiljna oštećenja jetre, kao što su ciroza jetre ili rak jetre. Nažalost, simptomi hepatitisa B su vrlo često neprimjetni. Najčešće se javlja slabost u mišićima i kronični umor, žutilo očiju, mučnina i napetost na području abdomena.

Sifilis

Sifilis je uzrokovan bakterijskom infekcijom i prenosi se malim čirevima na usnama, rektumu, vagini ili oko genitalija. Može se tijekom trudnoće prenijeti sa zaražene majke na dijete. Simptomi sifilisa su vrlo često potpuno neprimjetni, a mogu biti pojačano opadanje kose, bolovi u grlu, groznica, glavobolja i osip.

Pročitajte kako spriječiti spolno prenosive bolesti.

Klamidija

Klamidija zahvaća cerviks kod žena i uretru kod muškaraca. Klamidijom možete biti zaraženi godinama, a da se simptomi uopće ne pojave. Neki od simptoma su bol tijekom spolnog odnosa i gusti iscjedak neugodnog mirisa. Prenosi se vaginalnim odnosom.

Stidne uši

Ako osjećate neugodan svrab na području genitalija, moguće je da imate stidne uši. One su čak i vidljive i nalaze se na stidnim dlačicama. Mogu se proširiti na pazuhe i obrve. Prenose se spolnim putem ili dodirivanjem zaraženog rublja.

HPV

HPV je trenutno najčešća spolno prenosiva bolest. Javlja se kod čak 30% spolno aktivnih osoba. Postoje cjepiva koja štite od nekih tipova HPV – a i sudjeluju u prevenciji raka vrata maternice. HPV se prenosi spolnim putem, analnim, oralnim ili vaginalnim seksom. U velikom broju slučajeva HPV ne daje nikakve simptome, sve dok bolest potpuno ne uznapreduje. Jedan od simptoma HPV – a su genitalne bradavice, kao i bradavice u usnoj šupljini i na području grla koje nakon nekog vremena otežavaju disanje.

Pročitajte što je važno znati o HPV-u.

Herpes

Bolni čirevi na području usta ili genitalija mogu upućivati na herpes, spolnu bolest uzrokovanu virusnom infekcijom koja dolazi u dva oblika: HSV1 (herpes na području usta) i HSV2 (herpes na području genitalija). Herpes se može prenijeti dodirivanjem zaraženog dijela, spolnim putem pa i ljubljenjem. Iako se herpes uspješno liječi uz pomoć antibiotika, nikada se ne izliječi u potpunosti i obično se vraća svake dvije do četiri godine.

Trihomonijaza

Simptomi trihomonijaze su vrlo slični gljivičnoj infekciji: gusti iscjedak neugodnog mirisa, bol tijekom spolnog odnosa i osjećaj žarenja tijekom mokrenja. Trihimonijaza zahvaća uretru kod muškaraca i vaginu kod žena, ali muškarci vrlo često nemaju nikakve simptome.

HIV

HIV se prenosi razmjenom tjelesnih tekućina – sperma, vaginalna tekućina, krv ili majčino mlijeko. Prvi simptomi se obično počinju javljati dva mjeseca nakon zaraženosti. Ti simptomi su slični simptomima gripe: groznica, umor, bolovi u mišićima, natečene limfne žlijezde, bolovi u grlu, glavobolja, kašalj, mučnina i intenzivno znojenje tijekom spavanja.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije